Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldLivsstilWellnessYoga

För att yoga måste man vara vig, smal och smidig

Tempel Eagel pose

Av alla fördomar jag möter när det kommer till yogan är dessa några av de vanligaste. Jag ska berätta en hemlighet för dig. Ingen tittar på dig när du yogar. Helt säkert, jag lovar. Alla har fullt upp med sig själva. I början blev jag lätt paranoid hela tiden, hur ser jag ut? Tröjan glipar och magen hänger ut. Hjälp, vad ska folk tänka?  Den enda som tittar på dig är din lärare och hen gör det av omsorg, för att kunna guida dig och leda dig in och ur positionerna så att du undviker skador och för att du ska få positiv upplevelse. När man ger sig hän i yoga är det bara du och din matta. Mitt råd är att du hälsar på alla andra när du kommer in i salen, sen glömmer du dem och fokuserar på dig. Alla andra är i samma situation som du. Har du tid att titta på andra? Nä… Slut ögonen och ge dig hän. Du och mattan, Bry dig inte om de andra…

En annan föreställning många är att yogaläraren är strikt och hård, ungefär som i Fame när dansläraren säger ” and right here is where you start paying – in sweat” Ha ha, lita på mig en bra yogalärare kommer inte att pusha dig tills du stupar. Child’s pose (barnets position) finns där för en anledning. Använd den. Om du inte klarar av att andas i takt med din rörelse är det tid att komma ner i barnets position för återhämtning och att komma i kapp med din andning. Det är okay att vila, okay att ta en paus för att sen återvända med ny kraft.

”Jag skulle gärna yoga men jag är inte religös” Lika bra att vi förtydligar detta: Yoga är inte en religion. På grund av yogans historia och de som från början utövade yoga tror många att yoga är en religion. Yoga är en träningsform, för många blir det så småningom en livsstil, inte en religion. Yoga handlar om rörelse, att ta reda på vem du är, stå för det och inte forma dig så som du tror att andra vill att du ska vara.

”Jag har inte råd med dyra, fräna yogakläder” Du hör ju själv – vem säger fränt nu för tiden? Så cool är jag. Yoga i det du känner dig bekväm i. När det kommer till mattor är  det är lika bra att jag säger som det är. En bra matta gör skillnad. En lagom tjock matta som är bekväm och framför allt en matta med bra grepp. En bra matta är värd de extra slantarna. Jag yogar så svetten sprutar ibland men utan att glida runt på mattan. Köp en bra matta, släpa med den var du än går, du kommer inte ångra dig!

”Jag är för stel för att yoga” Du är inte för stel, jag lovar – det enda som kommer hända är att du blir mer flexibel och mjukar i kroppen. Kanske märker du t.o.m att du har mindre ont i tex rygg och axlar.

”Jag tränar för att gå ner i vikt och därför prioriterar jag inte yoga” Nu handlar inte den här bloggen om vikt men eftersom jag pendlat upp och ner i vikt hela mitt liv och det är en del av min historia så vill jag berätta att när jag började yoga på det här sättet som jag gör nu gick jag ner drygt 5 kg på 3 månader utan att ändra på något annat i mitt liv. Yogar du på rätt sätt kan du både öka din förbränning, förbättra matsmältningen och bygga muskler. Yogan är ett fantastiskt komplement till din övriga träning om du tex tränar på ett gym. Du kommer snabbt förbättra dina resultat både om du löp-tränar, cyklar eller bygger muskler. Vill du bara yoga och ändå få resultat måste du hitta en yogastil där du även får upp pulsen. I CSV Yoga kan du absolut göra det!

”Jag står inte ut med den här stretchen – det gör ont, jag får kramp och jag vill sluta nu! ” Ge övningen 3 andetag till, rikta andningen till den plats där det gör ont eller känns som mest. Försök att släppa taget. Om du kan komma över och igenom känslan att du vill sluta med hjälp av andningen kommer du ut på andra sidan. Kanske släpper t.o.m den mest akuta smärtan. Ibland går vi ur som segrare, ibland inte, men om du kan låta bli att ge vika och fly när paniken kommer och istället använda andningen som hjälp att lugna dig själv kommer du att komma vidare och klara mer nästa gång.

Jag gick på yoga en gång men fick ont både i ryggen och nacken”. Japp så kan det gå. Kanske behövde du egentligen sätta ner ett knä när instruktören gav alternativ, kanske skulle du ha stannat på det första alternativet och inte gått vidare i nästa steg. Ofta ger yogalärarna fler alternativ men vårt ego står i vägen, vi vill mer! Testa att backa. Ta det lite försiktigt i början och istället för att försöka titta på instruktören samtidigt som du står upp och ner, blunda och lyssna på instruktionerna, eller ta en paus och titta på instruktören. Lyssna på DIN kropp, gå inte längre eller djupare i stretcharna än du klarar. Låt ingen lärare trycka eller pressa dig in i extremlägen. Var vaksam och lyssna på signalerna din kropp ger dig.

Vad har du att förlora? Det värsta (bästa) om kan hända är att du blir helt hooked:) Om du inte vågar dig till en studio eller ett gym finns det massor av bra yoga online. Vill du yoga med mig så har jag en Onlineskola och en YOUTUBEKANAL

Välkommen att testa den nya generationens yoga!

Namaste

/Karin

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.