Karin Thyr
Yoga World

Hunden är tänkt att vara en viloposition men kan kännas allt annat än vilsam.Den ser kanske inte så svår ut men kan vara en riktig utmaning och många får ont i både handleder och axlar. I CSV yoga ser hunden lite annorlunda ut än den mer traditionella hunden. Gör man hunden från det här perspektivet minskar du belastningen på handlederna och positionen skonar både axelled och nacke. Det är väldigt lätt att man hamnar i ett ytterläge och blir hängande i axelleden, på sikt kan det medföra problem. Är man som jag – relativt rörlig i axelleden, är det nästan skönt att gå dit – min utmaning är att inte gå för djupt. Bara för att man kan kanske det inte är lämpligt. Nu när jag yogar med min “nya hund” har jag aldrig känningar i axlarna eller handlederna, vilket känns fantastiskt.

En halv hund mot vägg

En halv hund

Har du testat en “halv hund”? Kanske inte alltid funkar i klass, men hemma – eller när man behöver en paus på jobbet. Här jobbar du mot en vägg. Ställ dig framför en vägg på armlängds avstånd, placera händerna mot väggen och vandra ner med händerna till axelhöjd samtidigt som du backar fötterna så du hamnar i 90 graders vinkel från höften. Stötta upp svanken med hjälp av magmusklerna och bibehåll ett “lyft” på överkroppens framsida. Spreta med fingrarna och ha kontakt med hela handen i väggen. Här kan du testa att ha böjda ben, du kan också växelvis böja på ett ben i taget och sträcka ut det andra.

Lilla hunden

När du står i hunden är det superviktigt att placera händerna rätt så att du inte överbelastar handlederna. Testa att ställa dig på alla fyra, placera handlederna rakt under axlarna. Kom upp på fingertopparna “gecho asana” och smält ner med handen i mattan. Full kontakt med hela handen. Backa knäna så de hamnar lite bakom höften. Här har du den “lilla hunden” . Många yogapositioner går att göra även här ifrån så när det blir för tungt – svårt – i hunden – kom ner och jobba från lilla hunden istället tills du byggt upp den stryka som krävs för att stå i hunden.

Hunden

Från “lilla hunden” stick under tårna, lyft på knäna och skicka rumpan rakt upp mot taket, därefter sänk hälarna efter bästa förmåga. Ha gärna böjda knän. Aktiva händer. Häng inte i axelleden. Bibehåll ett “lyft” från kroppens hela framsida.

Utmana sinnet och kroppen och testa CSV hunden! Hur känns det, berätta kommentera!

 

Namaste.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.