Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldLivsstilMatWellness

Yoga bort småförkylningarna

Visste du att yoga kan hjälpa dig att bygga upp ett starkt immunförsvar och hjälpa dig bekämpa infektioner? Yogan är ingen mirakelkur men den renar och syresätter din kropp, balanserar dom hormoner du behöver för att bygga upp ett starkt immunförsvar och minskar stress och trötthet, (två saker som kan sänka immunförsvaret) Så varför inte addera dessa yogaposer till din vanliga rutin och säg hej då till småförkylningar!

Eldvridning i stolenStol med twist

Utgå från grundpositionen längst fram på mattan med fötterna ca två knytnävars bredd, böj på knäna och fäll framåt.

Gunga från sida till sida och slappna av i överkroppen. (Dingla som en trasdocka)

Kom upp till Fierce Pose (stolen) med böjda knän och fötterna ihop

Andas in och förläng ryggraden,

Andas ut och vrid till höger, vänster armbåge på, eller utanför ditt högra knä.

Pressa handflatorna mot varandra och rulla bak axlarna på ryggen

Var uppmärksam på att hålla knäna parallellt, (det är lätt att ena knät sticker iväg) dra in naveln, speciellt på utandningen

Det sägs att när du aktiverar området strax nedanför naveln (ca 5 cm under naveln och in bak mot ryggraden) stimulerar du matsmältningssystemet samtidigt som du känner dig piggare och får mer energi till hela kroppen.

Tag 5-10 andetag på varje sida.

Fäll framåt med böjda knän och häng som en trasdocka (neutralisera) innan du byter till andra sidan.

FullSizeRenderSplitt mot vägg

En inversion, som den du kommer göra här, sägs hjälpa lymfsystemet att rensa ut slaggprodukter och toxiner.

Om du verkligen grundar med händerna mot golvet (Gecko Asana: Upp på fingertopparna, spreta med fingrarna och glid ut med fingertopparna tills hela handen är mot golvet/mattan) och samtidigt kramar armmuskklerna mot benen så aktiverar du flera punkter i händerna och längs armarna som sägs boosta immunförsvaret och dessutom kan det ha effekten att släppa på spänningar som orsakar smärta samt minskar kompressioner i leder.

Ställ dig i hunden med fötterna mot en vägg.  Parallella höfter.

Lyft höger ben, med flexad fot upp mot väggen.(Håll koll på att inte höften och benet öppnar sig)

Samtidigt som du lyfter benet högre, promenera in med händerna mot väggen tills du känner en stretch i benenen och styrkan i armarna. Vidga och sänk skulderbladen och slappna av i huvudet.

Vill du gå djupare? Böj på armbågarna i riktning bak mot väggen

Ta 5-10 andetag på varje sida.

Vila i barnets position innan du växlar till andra sidan.

Splitt mot väggBenen upp mot väggen

Den här positionen borde vi göra minst en gång om dagen. Den fungerar som en “re-set” av hela kroppen. Lugnar oss och boostar immunförsvaret. Du kommer känna dig lugn och välmående samtidigt som kroppen pumpar ut blod i dina ben och återuppväcker muskler som är stela efter att du kanske suttit stilla länge. Om du är kort på baksidan av benen kan du flytta längre bort med rumpan från väggen så du kan ha böjda knän och slappna av i positionen.

 

Idag skiner solen så jag tänkte gå ut och boosta mitt immunförsvar genom att tanka lite solljus.

Ha en fin dag

Namaste

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.