Karin Thyr
Yoga World

Länge har jag känt att all form av avslappning och semester måste ske borta från hemmet. Jag har hört mig själv säga, jag kan inte slappna av när jag ser alla högar och projekt i varje hörn, en oklippt gräsmatta och dignande frukträd som måste skördas. Alltid finns det något som måste göras.

Jag har tänkt på detta en hel del… Om jag inte kan åka hemifrån på semester för att få vila, hur kan jag förvandla mitt hem till en vilsam plats?

Ibland önskar jag att jag kunde se på mitt hem med mina gästers ögon, att jag kunde zooma ut. Jag har oerhört lätt att se på alla brister, allt jag borde fixa och göra och jag har en dålig ovana att peka ut allt vi inte har gjort när jag blir överröst med komplimanger om vårt mysiga hem. Sanningen är att de flesta, jag vågar nästan skriva alla, som kommer hem till oss tycker om vårt hem, att det är mysigt och trivsamt. Alla som sover över i vår studio säger samma sak. De har sovit såååå bra…

Känslan av lugn, harmoni och avslappning som infinner sig på semestern är nog mer ett resultat av hur jag ser på min tid än var jag faktiskt befinner mig. På semestern är jag tillåtande, jag ger mig själv lov att ha roligt, slappna av och vila. Kan man inte ge sig själv samma privilegier hemma även fast vardagen pågår runt omkring?

Visst, våra hem kan vara distraherande och det kan vara svårt att släppa alla måsten. Så för att kunna slappna av i sitt hem måste man först skapa en atmosfär där det är tillåtet att slappna av och en miljö som hjälper till.

Nu tänker du kanske – jag har inte råd. Det kostar så mycket att fixa hemma. Men till att börja med kan man helt enkelt rensa. (läs mer om att rensa här:)

När vi rensar kan vi successivt identifiera vad det är i hemmet som funkar och vad vi vill ändra på.

Men det finns några handfasta råd hur du faktiskt kan börja direkt. Testa, jag vågar nästan garantera att det funkar. Nu mera finns det få platser i världen kan få mig att känna mig så avslappnad som när jag är hemma. Borta är bra men hemmet är min oas.

1) Frigör dig själv från kravet att allt stökigt MÅSTE städas innan du får vila och slappna av. (Ha ha ha, jag skrattade högt första gången jag läste detta i en tidningsartikel men faktum är att det är det bästa rådet jag någonsin fått. Sänk ribban och lev lite mer, vem bryr sig om några damråttor och skohögen i hallen?

2) Fixa stämning, tänd några ljus, leta reda på några gamla vinylplattor köp en billig vinylspelare (finns för 500 kr) det är värt det! Sätt på favoritskivan och häll ett glas av favoritjuicen (who am I kidding? favorit vinet) du alltid dricker på semestern eller laga någon god mat som förflyttar sinnet till en mer vilsam plats.

3) Lägg projekten åt sidan och hänge dig fullt ut till något du verkligen gillar. Dina projekt finns kvar och du kommer slutföra dem snabbare när du är utvilad.

4) Snabbstäda, världens bästa trick! Ha två snygga lådor/boxar där du kan ösa undan tillfälliga projekt, eller saker som är utspridda i hela huset snabbt. Sen sätter du barnen på att ställa allt på rätt plats. Sätt en timer på 10 min och kör så det ryker. Funkar asbra på tex fredagen/kväll när man vill ha lite fint hemma till helgen.

5) Köp ett stort ljus (eller ta ett du har hemma) tänd det varje dag i ditt hem. På morgonen eller vid middagstid. Varje gång du ser på ljuset sänd en tanke, att du önskar lugn och vila ditt hem.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.