Karin Thyr
Yoga World
Flygplansyoga
Efter alla våra långresor vågar jag nästan påstå att vår familj har blivit något av experter på att resa långt. Mina barn är fantastiska, de gnäller aldrig när vi flyger. Inte ens när det var små (med ett liiiiitet undantag Stockholm – Brasilen = 16 timmars mardröm med en 8 månaders som fick fyra tänder samtidigt) På något sätt är det som att alla vet att vi ska på äventyr – alla tillsammans och vi alla måste hjälpas åt för att det ska funka.
Barnen har dock ett problem – det är när jag promenerar och tar pauser för att yoga på planet – då skäms de!
Den här resan Stockholm – Nashville höll aldrig på att ta slut. En fyllskalle på planet som störde större delen av resan, förseningar, ytterligare förseningar och att vi blev fast i säkerhetskontrollen för en “extra kontroll” som tog över en timme ledde till en missad flight och en övernattning i New York. Trots stödstrumpor (jag vet, sexigt värre) blir benen svullna. Då är det perfekt med lite flygplansyoga!
Här kommer mina favoriter på planet:
Visst är det lite trångt på planet men de flesta av dessa kan du göra lite diskret. Sitter du bredvid någon du känner kan du ta ut svängarna.
1) Nackstretch 1
Andas in (hela vägen ner i magen)
Andas ut och luta vänster öra mot vänster axel. Titta ner mot bröstet. Andas in och kom tillbaka upp. Spegla rörelsen åt andra hållet.
2) Nackstretch 2
Andas in (hela vägen ner i magen)
Andas ut titta åt höger (passa på att säg hej till grannen:)
Andas in titta rakt framåt
Andas ut titta åt vänster
Upprepa
3) Axlarna
Andas in, kom upp med axlarna i riktning mot öronen
Andas ut och sätt bak axlarna på sin rätta plats.
4) Eagel armtwist
Sträck ut armarna framför dig och korsa dem.
Böj på armbågarna och sätt handryggarna mot varandra eller om du kan handflatorna.
Höj, sänk armarna tills du känner en stretch över hela bröstryggen.
5) Skulderblad och ryggstretch
Knäpp händerna och sträck ut armarna rakt fram, öppna händerna men låt fingrarna vara sammankopplade.
Sänk hakan
6) Benstretch
Sträck ut ena benet och krama in det andra mot bröstet.
Flexa foten på det utsträckta benet
växla till andra sidan
7). Höftöppnare
Böj på ditt vänstra knä och placera foten på ditt högra.
Sträck på dig, sätt vänster hand på vänster knä och tryck försiktigt (akta knät) knät mot marken för att mjukt öppna upp i höften.
8) Sittande twist
Placera höger hand på vänster knä, eller armstöd. Andas in och förläng ryggen. Andas ut och vrid hjärtat åt vänster, följ efter mjukt med huvudet. Spegla rörelsen
9) Krama in båda knäna mot bröstet. Förläng ryggen genom att lyfta toppen av hjässan mot taket.
10) Sittande savasana.
Slut ögonen och släpp taget om allt som pågår runt omkring. Andas in genom näsan, hela vägen ner till magen. När tankar och brus kommer som stör dig – putta bort dem med nästa utandning.
Har du lite mer plats – eller vågar stå i gången kan du testa dessa:
11) Stående duvan
Ställ dig i gången (oftast finns lite mer plats vid toaletterna) Böj på höger knä och placera höger fot över vänster knä. Böj lätt på vänster knä så inte foten halkar av. Sänd sittbenen bakåt och och du vill/kan fäll överkroppen framåt och kanske når dina händer golvet. Koppla på magmusklerna när du kommer upp. Växla ben
12) Trädet
Balansträning, speciellt om det är lite skakigt:) Lyft på ena benet och placera foten mot stå-benets insida. Börja med att placera foten långt ner på benet, känns det okay kan du flytta foten upp till lårets insida.
13) Låg lunge
Nu kanske de andra passagerarna börjar titta lite mer – bjud in dem till att vara med:)
Ställ dig på alla fyra och kom fram med höger fot vid höger hand.  Backa vänster knä något så du känner en stretch längs med höften och framsida lår. Kom upp med överkroppen och placera händerna på höger knä. Stanna här några andetag innan du växlar till andra sidan.
Å du, allt detta går lika bra – om inte bättre att göra på kontorsstolen också!
Hej vad det går!
Lycka till:)

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.