Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldLivsstil

“You must purge yourself before finding faults in others”

Om jag ska vara brutalt ärlig. Jag har dömt andra. Jag har också dömt mig själv för att jag dömt andra vilket inte har lett till något annat än att jag mått skit över att jag inte haft högre standards än så.

Jag kommer troligen göra det igen – döma och ha förutfattade meningar. Jag är långt ifrån perfekt. Men jag försöker. Inte att vara perfekt, men jag försöker göra bättre och framför allt acceptera att jag inte alltid lyckas. I december läste jag en bloggpost från min vän Angela Alfieri om precis detta och det har stannat hos mig sedan dess. Tänk om jag, du och alla andra skulle ge varandra lite utrymme och om vi, istället för att ha förutfattade meningar och döma varandra, sökte inåt för att se vad som faktiskt ligger till grund för vårt dömande?

Angela hade kokat ner det till 3 punkter som jag tycker är klockrena och gärna vill dela med er.

Varför jag dömmer:

1) Jag är i mitt eget huvud och förutsätter att alla ser på saken från mitt perspektiv.

2) Jag har en uppfattning om en sak, ett sätt att tro, eller agera som jag inte kan acceptera att andra tänker annorlunda kring

3) Jag har både känslor och behov kring någons handling eller åsikt och om jag istället är beredd att gå lite djupare in i mitt känsloliv kan jag förmodligen hitta både det ena och det andra som ligger till grund för mina dömande åsikter till att börja med.

Vi bär alla på bagage, erfarenheter och upplevelser. Om vi inte tar tag i dessa kan de ligga till grund för och skapa fördomar som i sin tur leder till att vi dömer varandra. Finns det något sätt att ta vårt dömande och istället vända det till förbättring? Ett citat från Iyengar säger det bra:

“You must purge yourself before finding faults in others”

Ifrågasätt dig själv, rensa upp och förbättra ditt eget beteende innan du hittar fel hos andra. “Kasta inte sten i glashus.” “Den utan skuld kan kasta den första stenen”

“When you see a mistake in somebody else, try to find if you are making the same mistake.This is the way to take judgment and to turn it into improvement.”

När du ser att någon annan gör ett misstag – försök vidga dina perspektiv och titta på dig själv – gör du samma sak? Kan du på så sätt förbättra dig själv istället för att döma? Jag har behövt sakta ner på hastigheten här. Det är oerhört lätt att vara för snabb. Tänker man till lite längre kan man se sitt eget beteendemönster tydligare.

“Do not look at others’ bodies with envy or with superiority.
All people are born with different constitutions.
Never compare with others.”

Titta inte på andra med avund eller sätt dig inte över andra. Lika mycket som att se ner på sig själv och förminska dig själv kan, att sätta sig över andra, som att “jag är bättre än du” ställa till problem. Vi är alla olika – jämför dig inte med andra. Du duger som du är. Du är tillräcklig.

“Each one’s capacities are a function of his or her internal strength.Know your capacities and continually improve upon them.”

Vi har alla olika förutsättningar beroende på våra erfarenheter och vad som lett oss hit. Lär känna din styrka och fortsätt växa och jobba på att bli den bästa versionen av dig själv.

Vad är dina tankar kring dömande och förutfattade meningar? Kommentera gärna – Låt diskussionen vara levande!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.