Karin Thyr
Yoga World
Okategoriserade

Jag övar mig i att inte vara rädd

Min yogalärare la upp ett citat av Jack Canfield på sin Facebooksida för några år sen “Everything you want is on the other side of fear” Det har varit mina ledord sedan dess. Det händer att jag slänger ur mig den här meningen bland mina vänner som ett sätt att peppa och samtidigt pusha lite. När vi begränsar oss från att leva helt och fullt och blomma ut i vår fulla potential pga våra rädslor kan man behöva en liten knuff.

För mig innebar det ett tydligt skifte, en stor förändring, när jag började fokusera på vad som låg bakom mina rädslor. Med bakom menar jag inte bakgrunden eller anledningen till mina rädslor. Jag menar bakom som i EFTER. Jag började bokstavligen kliva över och förbi rädslorna, en efter en, för att upptäcka att det stämde. Det jag ville ha fanns där, hela tiden. Ibland tog det bara några minuter, ibland veckor eller månader av hårt arbete. Riktningen blev tydligare i alla mina val.

Jag brottas hela tiden med känslor som: Varför räcker jag inte till? Tänk om jag inte är tillräckligt bra? Tänk om jag misslyckas? Tänk om de inte tycker om mig? Om de kommer att skratta åt mig? Varför skulle någon vilja ha med mig? Tänk om de tycker jag är dålig?

Jag kommer troligen aldrig sluta tänka så här om mig själv, troligen kommer jag alltid brottas med de här tankarna på ett eller annat sätt. Jag kommer troligen alltid kämpa mot rädslan att misslyckas både på ett personligt och ett proffesionellt plan.

När vi är barn ser vi på värden som att den har obegränsade möjligheter. När vi är tonåringar äger vi världen – den är vår. Vi kan klara allt – bring it on! Men någonstans under uppväxten lär vi oss att vara rädda. Rädda för att misslyckas, rädda för vad någon ska tycka, rädda för att ta fel beslut, rädda för rädslan och de känslor som bubblar upp när vi möter det vi är rädda för.

Det är rädslorna som får mig att tveka, det är rädslorna som håller mig tillbaka och begränsar mig från att få det liv jag vill ha både när det kommer till mitt privatliv, relationer, familjesituation och karriär, yrkesval och ekonomi. Jag vill inte leva begränsat. Jag vill inte låta mina rädslor stoppa mig. Jag vill leva fullt ut. Jag förtjänar det – det gör du också!

Kan man programmera om sig? Kan man återfinna känslan att vara oövervinnelig, känslan att “jag kan klara allt?” Den känslan, som fanns där tidigare i livet,  hur hittar vi tillbaks till den igen?

Jag fick ett fint mail från en elev som skrev att mitt mod inspirerade henne. Jag tänkt mitt mod? Jag som är rädd för allt?  När jag såg citatet “Everything you want is on the other side of fear” förändrades något hos mig.  Jag väljer numera aktivt att använda rädslorna som bränsle för att ta mig framåt – över – förbi och vidare. Jag övar mig i att släppa kontrollen och gå dit livet leder mig. Jag övar mig i att högt uttala vad jag vill ha i mitt liv och att inte vara rädd för var de önskningarna leder mig.  Jag övar mig på att inte vara rädd.

Namaste

//Karin

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.