Karin Thyr
Yoga World
LivsstilOkategoriserade

Slit och släng?

Idag när jag hängde tvätten började jag fundera kring begreppet ”cost per wear” som jag gärna använder mig utav. Jag motiverar mina dyra inköp med att ”den här kommer jag använda massor så om man ser till HUR mycket jag kommer använda den är den ju inte alls dyr”. Jag slänger mig med detta uttryck både bland mina vänner och min man men MEST av allt inför mig själv för att rättfärdiga mina dyra inköp när habegäret tar grepp om mig.


För några år sen skrev jag ett liknande blogginlägg som detta. Frågan är ständig aktuell och jag behöver en påminnelse både nu och då – kanske även du? Varför är det så dyrt och svårt att laga saker? Varför uppmanas vi att ständigt köpa nytt? Varför håller ingenting? Varför går det sönder –  fast vi betalat dyra pengar?
Kommer ni ihåg Jazzbyxan från Stay in Place? Det måste ha varit världens bästa byxa med världens bästa kvalité. Drog på mig ett par i morse när jag skulle ut på min powerwalk och funderade över när jag köpte dem? kom fram till att det var kring -99 jag köpte mitt sista par… HELT SJUKT! Once size fits all måste det varit med tanke på att jag bodde i dessa byxor under och efter mina båda graviditeter och har haft dem sjukt mycket till och från…. Det här är ju helt ointressant för de flesta MEN jag förundras över levnadslängden. Tittar på byxorna som tyvärr har två vita färgfläckar på ena benet men annars ser i princip nya ut. COST/WEAR mina vänner… close to nothing!
Jag har tänkt en hel del på slit och släng mentaliteten. När mina föräldrar byggde sitt hus -73 och köpte sin tvättmaskin då höll den i 20 år – minst!? Kanske var det inte den mest miljömässiga maskin, om man tänker på elförbrukning, det kan jag inte uttala mig om, men nu när vi köper en tvättmaskin säger säljaren, “jo då 5-7 år kan du nog räkna med att den funkar. 5-7 år…?”

När vår förra diskmaskin gick sönder beställde jag reservdelar för 793 kr. Egentligen behövde jag också en ny bestickkorg för den vi hade  var trasig i botten och är en ständig källa till irritation. Jag tvekade lite på bestickkorgen för den kostade 499 kr, för en universal korg. Samtidigt i reklambladet på köksbordet rear de ut diskmaskiner för 2999 kr. Få se nu… laga eller köpa nytt…? Maskinen har ju i alla fall 7 år på nacken…Det samma gällde vår älskade nespresso maskin (Ja, jag vet jag är en kaffenörd) Den gick sönder och nesspressotjejen i andra änden av telefonen upplyste mig glatt att en felsökning kostar 699 kr och en ny maskin 999 kr. Köper jag en ny får jag dessutom 5 års garanti och vem vet, även om de fel söker maskinen kanske de inte kan laga den… Hm… Få se nu laga eller köpa nytt…?

Jag noterar att mina älskade Jazzbyxor har ett lite hål i sömmen på insidan och tänker inte ens tanken på att slänga dem. De ska självklart lagas.

Finns ett uttryck “buy quality once and cry”. Jag vill minnas att jazzbyxan kostade 699 kr och det var dyrt tyckte jag då. Vad får man för 699 kr idag? En bestick korg delux eller nya hjul till övre sektionen i diskmaskinen? Nu är ju inte priset en garanti för att produkten har längre livslängd men det tål att fundera på.

Tack till Stay in Place och Jazzbyxan. Nu sitter jag här och googlar efter en ny jazzbyxa till dottern och tänker att jag självklart kommer köpa stay in place. Kan inte för mitt liv hitta byxan – den verkar ha utgått ur sortimentet. Snälla Stay in place: Återinför jazzbyxan – jag lovar att köpa MINST två par! Ett till mig och ett till dottern. Jag är ledsen att det gått över 15 år sen sist men jag garanterar att fler med mig vill köpa!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.