Jag har kommit igång med mina raw-desserter igen och nu inför advent vill jag testa lite nya grejer. Här kommer mitt recept på Saffransbulle med kryddig pepparkaksfyllning inspirerat av ett “bullrecept” av Erica Palmcrantz!
Du behöver en matberedare.
Vi börjar med “degen:
150 g sötmandel som du kör i matberedaren till ett grovkornigt “mjöl”
1 dl russin – häll ner i matberedaren
o.5 gram saffran som du löser upp i 1msk kokosolja + 1 msk vatten
1 knivsudd vanilj
1 nypa salt
Kör i matberedaren tills du har en konsistens som du skulle kunna rulla bollar av.
Häll ut “degen” på ett bakplåtspapper och forma till en plätt med händerna. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till en tunn stor platta.
Fyllning
8 urkärnade dadlar
10 kryddnejlikor (som du mortlar)
1 msk kanel
Lite färsk Ingefära (eller pulver, men jag hade bara färsk)
1 knivsudd vanilj
Kör i matberedaren, tillsätt ca 1 msk vatten för att få en krämig bredbar konsistens.
Bred ut smeten på “degen” och rulla sen försiktigt ihop en rulle som du låter ligga i kylen ca 1-2 timmar och vila. Skär sen upp degen – lägg i fina formar och garnera med ett russin eller två:)
Jag hade visst använt min mortel till chilli så mina bullar blev lite extra heta!