Karin Thyr
Yoga World
YogaYogalärarhack

Yogalärarhack: 10 saker som får dina elever att komma tillbaka efter mer!

Foto: Nikola Stankovic

Ibland när jag går på en klass handlar allt om mig och min matta. Jag stänger in mig i min egen bubbla och märker nästan inte av vad som händer i rummet runtomkring mig. Men oftast går jag till en klass för att få en helhetsupplevelse. Vissa dagar handlar det lika mycket om te, vila, uppmuntrande ord och blickar från yogaläraren, eftersnack och häng efter klassen, som om själva yogan.

Jag har haft fel så många gånger när jag mött en ny elev. Ibland har jag fått för mig att eleven inte alls gillar mig eller det jag erbjuder för att senare, när klassen tagit slut, fått höra att det var en fantastisk klass!

Jag har haft elever som inte kommit tillbaka – inte många, men några. Någon som velat ha något helt annat, där jag kunnat rekommendera en annan lärare eller en annan typ av yoga. En som bara gick – mitt under klassen, ja det har hänt!

Jag har, från min första klass, som lärare känt att jag bara kan och vill erbjuda en klass som jag själv vill ta – jag har hållit fast vid det och det funkar.

Här kommer mina bästa tips: hur du fyller yogasalen och får dina elver att komma tillbaka igen och igen.

1. Kom i tid

Det finns inget värre än när yogaläraren kommer inspringande i sista minuten med andan i halsen, rafsar fram nycklarna och småspringer in i lokalen före mig för att dra igång tekokaren. Många elever kommer från en stressig dag och vill mötas av lugn, värme och en kopp te. Några vill lägga sig på mattan och varva ner innan klassen börjar andra vill småprata. Se till att du är i tid och kan välkomna dina elever.

2. Fråga dina elever vad de behöver?

Yogaklassen börjar redan när du möter dina elever i dörren. När du småpratar med dina elever innan klassen börjar har du möjlighet att snappa upp om någon behöver något speciellt just idag. Någon kanske berättar att den känner sig extra trött, eller stel. Även om du har en klass planerad kan du säkert slänga in något för att just den eleven ska känna att den fick vad den behövde.

När du gör det visar du omsorg om dina elever. Du ändrar något och anpassar. Eleven ser det, känner sig speciell och det är ju precis vad vi vill: Att alla våra elever ska känna sig sedda och att just de får något extra!

Jag brukar alltid fråga hur mina elever mår, både i kropp och själ innan klassen börjar! Det ger mig en möjlighet att bemöta dem och ge dem vad dem behöver!

3. Ditt budskap

Ha en tanke med allt du gör och var tydlig.  Låt ditt budskap genomsyra allt du gör och gå som en röd linje genom klassen. Vi yogar inte bara för att få en stark smidig kropp. Vi yogar för att vi är nyfikna på att utforska och vända blicken inåt. Vi yogar för att utmana både kropp och sinne och kan du ge dina elever något mer än en fysisk upplevelse kommer de tillbaka – garanterat!

4. Yogarösten

Var dig själv och för Guds skull sätt inte igång och prata med “yogarösten” när du undervisar. Jag har ett sjukt roligt, i alla fall i efterhand, minne från en studio i Thailand där kvinnan (mycket känd yogini) som undervisade, helt plötsligt när klassen drog igång ,började prata med en helt annan röst! Jag och tjejen på mattan bredvid höll på att bryta ihop. Vi undrade var dolda kameran var?

Ditt röst ID är unikt. Äg det – du och endast du låter som du, låt det vara så. Tänk gärna på att prata lite långsammare (om du som jag babblar och svamlar) och kanske lägga ner tonläget något när det är lite lugnare sekvenser men det blir bara konstigt om du plötsligt kliver in och pratar på ett annat sätt när du undervisar.

5. Ögonkontakt

Det är en förmån och ett förtroende att få undervisa yoga. Dina elever kommer stanna om de litar på dig och känner att du ser dem och vill hjälpa dem med det de möter på mattan både när det kommer till det fysiska men även i sinnet.

Försök möta dina elevers blick minst en gång under klassen. Stirra inte ner dem men få dem att känna sig sedda! Som lärare övar vi upp en förmåga att se hur våra elever mår, vem som behöver lite extra och vem som vill bli lämnad i fred. Scanna av rummet och använd din intuition.

6. Musik

Musik sätter en stämning och slår an tonen på din klass. Du kan förstärka ditt budskap med musik och göra upplevelsen så mycket starkare för dina elever genom att välja rätt musik. Musik kan förändra din sinnesstämning från låg till hög. Hela energin förändras i rummet när musiken är i samklang med din yogaklass och ditt budskap!

Vilka är dina elever? Musiken skall finnas där för att stötta dem, stärka dem och stötta temat. Spelar du alltid rock n roll? Överraska dina elever med något helt annat eller kanske rentav skippa musiken helt någon gång. Var kreativ och spela sånt du gillar.

Skapa en klass efter ett musiktema eller skapa en playlist efter ditt budskap.

Letar du inspiration: Här får du 3 av mina playlists för olika typer av klasser

7. Le

Le och sen – le lite till. Ett leende kan förändra allt, även om du inte känner för att le. Du är där för dina elever och jag garanterar ett ditt leende, oavsett hur du känner dig, kommer göra skillnad.

Ibland är det svårt, speciellt när man har haft en skitdag. Jag kan i princip ha en riktigt rutten dag och känna mig som ett åskmoln men efter en klass mår jag alltid bättre. Jag får så mycket energi av mina elever. När du ler visar du närvaro – du är i rummet med dina elever. Jag garanterar, du får tusenfallt igen. Här om veckan höll jag i en klass med temat “Lev med ett öppet hjärta”. Jag mådde skit innan, “fake it ’til you make it tänkte jag, drog av ett leende, gav en tydlig introduktion och startade. Ganska snart lättade min sinnesstämning. Efteråt fick jag fantastiskt feedback. Både eleverna och jag svävade på moln efter klassen.

8. Shivansana

Jag väljer nästan alltid musik som är instrumental till Shivansana. Väljer jag en sång med text är det i 100% av fallen för att texten stärker mitt tema och mitt budskap. Väljer jag shivasana i tystnad gör jag det också av en anledning.

Har jag något att säga – gör jag det. Ibland har jag förberett en text eller en vers, mina egna ord eller något jag lånat.

Ibland går jag runt och gör små justeringar, lite massage på spända axlar, drar ut benen, rättar till huvudet eller armarna.

Jag lämnar alltid mina elever med samma ord. Mitt coremessage som genomsyrar allt jag gör: “Du är tillräcklig, du räcker till precis som du är, du behöver inte göra mer.”

9. Klassen är inte slut förrän sista eleven gått hem.

Visa att du är kvar och att du har tid att lyssna. Det finns alltid någon efter klassen som vill byta några ord, kommentera något du sagt, kanske en teknikfråga, eller bara ett tack.

En del lärare har så stark integritet att jag nästan inte vågar komma fram efter klassen även om jag vill berömma och tacka. Andra pratar på och fortsätter ge långt efter klassen är slut. Det beror såklart på vilken typ av människa du är. Det viktigaste är att du är tillgänglig en stund så det finns möjlighet att ställa ev frågor eller tacka.

10. Feedback

“You can’t please them all” Så är det. Alla kommer inte gilla din stil eller ditt sätt att undervisa. Ju tydligare du blir – desto starkare dragningskraft får du som lärare. Jag har, som jag skrev i början, haft en elev som faktiskt gick ut under klassen, som inte tyckte jag erbjöd riktig yoga fick jag höra senare.

När elever ger dig feedback. Bra eller dålig. Lyssna och ta in vad de säger. Ibland är det så att de söker något annat än det du erbjuder. Vägled dem, tipsa om en annan lärare, eller en annan yogastil. Var inte rädd att du förlorar en elev. De kommer komma ihåg att du var omtänksam och generös som lotsade dem vidare. Eleverna kommer när du som lärare är autentiskt och tydlig med ditt budskap.

Får du beröm – säg tack och sug åt dig! Du är garanterat värd det – du gör ett strålande jobb!

 

*Är du yogalärare? Håller du med? Har du andra idéer tankar? Berätta!

*Är du elev – vad är viktigt för dig?

*Tycker du det här är ett spännande ämne? Vad gör en bra lärare? Vad krävs för att bli yogalärare? Kanske funderar du på om det är något för dig? Missa inte min helg i februari där du får möjlighet att prova på CSV yoga under en hel helg och känna på hur jag är som lärare. I höst rullar min 200 timmars lärarutbildning igång! Mer info på min hemsida www.karinsyogaworld.com

 

 

2 kommentarer

  1. Jag håller helt och hållet med om allt du skriver, och vill förstärka det där med att vara sig själv. Inte bara med rösten, utan med allt. Är det jäkligt obekvämt för läraren att vara andlig, så tagga ner det. Det märks när det är äkta och när det är påklistrat.

    1. Jag håller med dig Hannah – det är det viktigaste av allt! Låt dig inspireras av andra, lär dig av andra och låt det sen marineras och förenas med dig så att det du ger ut blir personligt och äkta.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.