Karin Thyr
Yoga World
livetLivsstilYoga

Vad är Core Strength?

Vad är CORE STRENGTH? Handlar det bara om magmuskler, drömmen om den perfekta kroppen och att kunna stoltsera med ett sexpack? (eller fyrpack som min son sa när han var yngre) Själv har jag ett tvåpack. Två valkar som jag älskar att hata – men innanför, där finns en hel värld av muskler som jag faktiskt har ganska bra kontakt med – tro det eller ej!

För mig innebär core strength så mycket mer. Det handlar om inre styrka både fysiskt och psykiskt. Att orka tackla de med och motgångar jag stöter på i vardagen.  CORE STRENGTH VINYASA YOGA ger mig verktygen att klara det jag behöver klara och hjälper mig skala bort det jag inte längre behöver.

När ordet CORE dök upp i träningsvärden handlade det om bålstabilitet. På corepassen tränades övningar för rygg och mage. Det gör vi även i CSV yoga men där syftar ordet core på hela kroppens kärna, där musklerna kring korsbenet spelar en avgörande roll. Från korsbenet sträcker sig ett komplicerat muskelsystem på båda sidor om ryggraden upp till nacken. Dessa muskler styr och stabiliserar ryggraden och i CSV yoga kallar vi dem djupa muskler. Vi börjar inifrån och bygger ut i alla riktningar en styrka och en stabilitet som bär oss i alla positioner på yogamattan men även utanför.

Riktig core strength handlar långt ifrån bara om muskler för mig. För att vara stark på insidan måste jag också våga vara svag. Jag måste våga tveka, undra och ifrågasätta. Jag måste våga satsa på en relation med mig själv i första hand och investera tid i att umgås med mig själv. Att veta vad jag vill, vad jag känner och hur jag vill ha det och inte fundera så mycket på vad andra vill och förväntar sig. Vilka människor vill jag omge mig med och vilka sammanhang vill jag finnas i?

För mig har det helt ärligt varit lättast att identifiera vilka sammanhang och människor jag INTE vill ha i mitt liv. Det coola har varit att när jag började rensa lite såg jag plötsligt med extrem tydlighet vad som fanns kvar och kunde fokusera på det istället.

Att stå stadigt även när det stormar, att våga vingla lite men veta att jag själv besitter styrkan inom mig att rida ut även svåra stormar. Att också våga be om hjälp och förlita mig på att det finns människor i min närhet jag kan stödja mig mot när jag behöver det. Det är
for mig.

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.