Karin Thyr
Yoga World
I kloka kvinnors sällskap

I kloka kvinnors sällskap – Sara Orrensjö

Det är Tisdag och varje vecka på min blogg får du möta en inspirerande klok kvinna under rubriken I kloka kvinnors sällskap. Den här tjejen träffade jag genom Puls och Träning. Hon är ett kraftpaket med en energi som strålar inifrån och ut. Cool, modig och vågar sätta ner foten när det behövs. Hon får saker gjorda genom att göra en sak i taget även om hon har många bollar i luften samtidigt! Välkommen att stifta bekantskap med Sara Orrensjö!

 

1) Vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag är Sara, en positiv, nyfiken trebarnsmamma från Göteborg vars hjärta även klappar stort för Stockholm. Tidigare gymnast och simhoppare som sedan bestämde sig för att bli en hejare på att åka skidor. 23 år gammal började jag åka till Alperna och några år senare kunde jag titulera mig professionell extremskidåkare på heltid. 15 säsonger i Alperna hann jag med innan korsbandet gick av och jag bytte karriär igen och blev heltidsmamma under 4 år.

Parallellt har jag alltid jobbat på gym och med träning. Instruktör, PT och platschef.

Utbildad hälsopedagog på GIH, journalist på Poppius och projektledare på Berghs.

2) Vad jobbar du med?

Eftersom jag nyligen har flyttat tillbaka till Göteborg så har jag inget fast jobb för tillfället. Jobbar med träning och är instruktör på olika events och resor i Sverige och utomlands. Föreläser och håller på ett bygga upp ett litet PT gym i min källare. Men jag gillar att jobba och ha kollegor så jag håller på att söka nytt.

3) Berätta om ett projekt du arbetar med just nu som inspirerar dig och ger dig glädje.

Jag inreder vårt nya hus. Ena sekunden är det jättekul och nästa bara frustrerande. Det är ganska mycket större än vår tidigare bostad och har en helt annan stil så man får tänka till lite. Och jag tänker mycket.  Min sambo är en extrem doer och vill bara köpa och att det ska bli klart. Men jag går och känner in och klurar. Så det tar lite tid.

Det är samtidigt otroligt skönt att äntligen ha en massa plats och förvaring så det kan bli lite ordning och reda. Tre barn och en sportintresserad familj som oftast är på resande fot kräver lite struktur.

Och jag får plats med alla mina palmer. Jag älskar palmer. Har även satt in två palmtapater☺.

4) Berätta om något du gjort nyligen som krävde mod men som du är glad att du gjorde. 

Jag ringde ett samtal som jag bävat för under några veckors tid. Säger inget mer men oj vad det satt långt inne. Blev inspirerad av hela #Metoo rörelsen så nu vad det dags att säga rakt ut vad jag tyckte. Skakade i hela kroppen under tiden och var helt slut efteråt. Men skönt vad det!

5) Lever du din dröm eller vad stoppar dig från att göra det?

Jag tycker att man jag lever min dröm i perioder i livet. Livet kommer ju emellan och med små barn och en resande sambo så går det inte att sätta sig själv i första hand.

6) Har du något råd, erfarenhet att dela med dig av som du önskar att du kunnat ge dig själv i i 20 års åldern?

Åååh, lilla jag. Du är bra som du är! Våga säga vad du tycker och ta det lite lugnt. En sak i taget, livet är långt.

7) Har du något motto, eller citat som du återvänder till och vill dela med dig av till mina läsare?

En sak i taget! Gör en lista över vad du ska åstadkomma under dagen, sätt i prioriteringsordning och beta av. Bättre att göra klart en sak än hålla på med 10 halvgjorda saker samtidigt. Det skapar bara stress och  tar bort fokus från det  du håller på med.

8) Vad gör du för att hålla kreativiteten flödande även när energin tryter?

Något som bryter av. Om jag jobbar hemma i myskläder går jag och duschar, snyggar till mig och ger mig själv lite beröm i spelgeln. Och tvärtom. Byter till myskläder om jag kommer hem men ändå måste fortsätta göra något som är viktigt. Och lyssnar på peppande musik!

Det händer ofta att jag går tillbaka till gamla anteckningar, dagböcker eller minnessaker för att påminna mig om allt jag har gjort, åstadkommit och människor som har betytt mycket för mig. Man kan hämta mycket kraft i historien.

9) Vilken är din favorit yogapose och varför? 

Barnet! Sträcka ut ryggen och känn hur jag blir längre för varje minut.

Alla former av ryggrotationer är underbara, eller vidriga men härliga efteråt.

10) Vad läser du just nu?

Läser inget just nu men lyssnar igenom podden ”Värvet”. Intressanta personliga samtal med många inspirerande och kreativa personer.

11) Vad inspirerar dig?

Powerwomen! Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Madonna bl.a. för de vågar ta plats och bryta mark. Jag vill inte själv vara en superkvinna som klarar allt  på samma sätt men de får mig att ta tag i mig själv när jag tycker att det mesta är lite trist eller jobbigt.

12) På vilket sätt lever du ett rikt liv?

Mycket! Detta kan låter lite märkligt men materiellt sett är det just nu lite för mycket. Så att livet inte känns riktigt rikt ändå för det är så mycket att ta hand om. Lite för många måsten. Vi har tre hus som alla ska skötas om. Och barnen tar sin tid.  Men det är ju som att gnälla på jetlag efter en långsemester i Thailand… ett riktigt lyxproblem. Men poängen att saker inte gör dig rik! Goda vänner och god självkänsla gör dig det.

Men socialt sätt är livet fantastiskt rikt och jag är en av dem som verkligen uppskattar sociala medier. Jag gillar verkligen att veta vad mina klasskompisar från mellanstadier gör. Då finns de kvar i ens liv och de har berikat hela min uppväxt med minnen och det är jag tacksam för.

 

13) Något annat du vill tillägga?

I Japan finns en konstform som heter Kintsugi. Den bygger på att man kan laga något som är trasigt, tex en vas,  och istället för att dölja sprickan framhäva den genom att laga med guld. Det bygger på en förståelse att ett föremål som har en historia är än vackrare än ett föremål utan historia.

Det är bra att ta med sig när man stiger upp på morgonen efter en sömnlös natt och inse att rynkorna/sprickorna bara är ett resultat av för mycket skratt, solsken och roliga år. Och dom är vackra!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.