Karin Thyr
Yoga World

“Oftast är det bilden av den vi tror att vi är eller måste vara

som står i vägen för den vi kan vara”

För fem år sen lärde jag mig att pausa på yogamattan. Jag lärde mig att vila och släppa allt i Shivansana men jag konstaterade samtidigt att det är mycket svårt, på gränsen till omöjligt, för mig att göra det någon annanstans.  Jag är en sån som sällan tar paus.

Precis som i den mardrömslika låten “dansa – pausa ” går mitt liv i hastigheten: på eller av (av-läge = sömn) och väldigt sällan i en medium tempo rockballad!

Jag går igång på tempo, stress och press. Jag till och med gillar det och dras in i det. Jag blir fort uttråkad när det går långsamt eller inget eller ingen driver framåt. Men jag lär mig långsamt att uppskatta tiden då inget händer, mellanrummet  – pausen.

Jag har mediterat till och från. Oftast i samband med att jag yogat men i sanningens namn så har jag känt mig mer stressad än lugn. Extra stressad i ledd meditation. I dec kom jag till en brytpunkt. Jag bestämde mig för att försöka hitta en rutin och få kontinuitet i mitt mediterande. 1-3 ggr om dagen har det blivit sedan början av december. Det har sina skäl. Jag är nämligen oerhört trött.

Efter 45 års mer eller mindre konstant “dansande” och efter en redig dos borrelia plus en tuff höst i skolan för min son vad det dags för en paus bestämde kroppen.  Jag konstaterade att jag har trott att jag vilat när jag legat på soffan eller tagit en kopp kaffe i lugn och ro men min hjärna stänger inte av då. Efter ett samtal med kloka Maria Forslund aka @yogamamman fick jag rådet att försöka hitta Shivasana utanför mattan.

Man kan kanske tro att en yogalärare som påminner alla andra om att andas och ta ett extra andetag i tid och otid skulle veta hur man gör men jag hade helt plötsligt ingen aning. Så jag tog hjälp av en app! Jag spenderade en god stund med att hitta en röst jag inte blev irriterad och stressad av och sen bestämde jag mig för att meditera 15 – 20 min om dagen uppdelat på 3 tillfällen. Morgon, kring lunch och i samband med sänggående. Nu, två månader senare, är jag i det läget att jag längtar efter min paus kring lunch! Vem skulle kunna trott det? Inte jag. Men som jag brukar säga. “Oftast är det bilden av den vi tror att vi är eller måste vara som står i vägen för den vi kan vara”

Att låta sig ledas i meditation kan vara ett bra sätt att börja. Att komma till den punkt när man längtar efter pausen mellan andetagen, vilan och friheten som infinner sig i mellanrummet är fantastiskt men det krävs mod och ytterligare lite mod att våga. Att våga släppa taget och lita på att andetaget bär. Att jag räcker till – precis här och nu och inte behöver göra mer än att andas.

Namaste

/Karin

Vad har du för tips när det kommer till meditation? Hur gör du? Vilka appar har du testat? Skriv gärna och berätta!

 

6 kommentarer

 1. Nu satte du orden på mitt beteende och brytpunkten jag själv kom till. Ler här i nyvaket tillstånd ?? Tack för du delar, det är så oerhört skönt att läsa att man inte är ensam.

  Jag började meditera i maj förra året, det blev min brytpunkt, hjärnan var så uppe i varv och mycket negativa energier omkring mig i samband med händelser jag inte kunde påverka/få bort.

  Började att utföra yoga i värme, regelbundet och mediterade vid lunch (behövde vila och lugna ner systemet) samt i samband med natten & lediga dagar 2 ggr dagtid.

  Googlade och fastnade på Youtube, letade röst som inte gjorde mig vansinnig *skrattar & är fast där än idag med bl.a. Michael Sealy, Jason Stephenson, Lauren – dessa tar mig till såna nivåer där jag vandrar så tryggt & befriande.

  En dag utan meditation vid lunch är märklig för mig men ibland är det inte möjligt men har börjat köra 15 min chakra rensning på min arbetsplats ?

  Namaste

  1. Tack för att DU delar. Det känns lika läskigt varje gång jag blottar mig och delar något som på ett vis känns som en svaghet. Jag vet att jag inte är ensam – trots det är det svårt och utlämnande. Varje gång jag skriver och får ett svar, som ditt känns det som att det är värt det. Mest för min egen skull. Jag är inte ensam. Vi är fler som brottas med livet! KRAM

 2. Vilken meditationsapp rekommenderar du? Jag tror det är precis vad jag behöver men har inte kommit till skott än? Vore tacksam för tips☺

  1. Hej,
   Just nu använder jag Bella Beats app. Den hör ihop med ett “armband” som håller koll på dina sovvanor, meditation, aktivitet mm. Appen är gratis och vissa av meditationerna funkar utan armbandet. Jag behövde struktur och påminnelse om att ta paus och satte ett mål att meditera 15-20 min om dagen. Nu faller det sig mer naturligt och jag har hittat mina luckor under dagen där jag tar en kort stund för meditation och eftertanke. Lycka till!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.