Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldlivetLivsstilOkategoriserade

Yoga för musiker och artister

När jag tog mina första stapplande steg som yogalärare var jag på turné med ett gäng grabbar som ständigt gnällde på hur ont de hade i axlarna, ryggen, och nacken. Yoga var inte trendigt eller på uppåtgående då och fördomarna kring yoga haglade så jag föreslog försiktigt lite “stretchövningar” backstage – mest för att slippa gnället. Jag kom snabbt på att musiker, som tex gitarrister, basister hade en typ av problem medan keybordister och trummisar hade andra. Sångare var något annat.

Så länge som det funnits musiker har musikerlivet förknippats med dålig mat längs vägarna, sena nätter, lite eller ingen sömn, alkohol och droger. Inte ett drömupplägg för en stark, frisk kropp direkt. Jag har levt min beskärda del av osunt leverne längs vägarna och tycker jag hittat någon form av balans nu för tiden men då när jag börjande rulla ut yogamattan backstage innan gig var jag rätt ensam.

Din kropp sitter ihop med ditt sinne och dessa gemensamt är avgörande i vad och hur du kan leverera som artist eller musiker.

I takt med att mitt yogautövande tog fart insåg jag att status i min kropp och sinne hade direkt samband med med hur jag musicerade och vad jag kunde leverera. Visst kan jag leverera med både sömnbrist och huvudvärk.  Jag har tom kräkts (matförgiftning deluxe) mellan låtarna backstage en nyårsafton för att sen torka mig runt munnen, gå ut och snurra på ett lyckohjul och dra av ett par låtar vilket inte är något jag rekommenderar att du testar:)

I takt med att jag yogade i samband med gig lärde jag mig att 10 andetag i ett huvudstående ca 30 min innan gig, om jag kände mig trött och ofokuserad, var jämförbart med flera timmars sömn. Benen upp mot väggen funkar också som en re-set och mikrovila. Att trötta stämband kan värmas upp i tystnad med djupa muskelstretcher av hals och säte (!) Men framför allt förstod jag att jag måste träna styrka, vara i kontakt med min core (och då menar jag inte bara bukmusklerna) och träna mig i att vara närvarande.

Jag tog fram konceptet yoga för musiker och har träffat många musiker och artister sen dess som numera också turnerar med yogamattan.

Det går att träna styrka och smidighet på hotellrummet eller backstage. Det går att lära sig viss typ av återhämtning och re-seta kroppen för att kunna leverera när du måste.

Namaste

/Karin

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.