Karin Thyr
Yoga World
livetLivsstilWellness

Allt är energi

Jung Shim härstammar från Sydkorea och är en tusenårig tradition som moderniserades för ca 40 år sen till vad den är idag. Jung Shim betyder Beautiful mind (*vackert sinne) och principen handlar om att ladda ditt sinne, hjärta och kropp med gott samtidigt som du löser upp energiblockeringar i kroppen.

Allt är energi!

Energi finns överallt! Energi kan varken skapas eller förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. Stress, sjukdom och negativa känslor skapar blockeringar som hindrar energin att flöda fritt.

De vanligaste blockeringarna är fysiska, de påverkas av det du äter, föroreningar i luften och kemiska gifter. Känslomässiga blockeringar kommer från negativa känslor som tex ilska, rädslor och sorg. Ärftliga blockeringar kommer av känslomönster som har med oss från tidigare generationer.

Jag har träffat Emilie som är Jung Shim utövare med 17 års erfarenhet och hon leder workshops, energiklasser och utför behandlingar. Hon kom i kontakt med Jung Shim efter en lång tids sjukdom. Hon hade prövat många olika saker när hon av en ren slump kom i kontakt med Jung Shim på en resa i Australien. Hon märkte att hon förbättrade sin hälsa och blev intresserad av filosofin. Tillbaka i London fortsatte hon med energiklasserna och senare åkte hon till Sydkorea för att utbilda sig. Emilie jämför människan med en bil. Precis som en bil behöver drivmedel och ett batteri för att fungera behöver människokroppen drivmedel i form av mat, vatten, solljus och luft, men för att ladda batteriet, din sk. CORE energi måste du komma i kontakt med din egen livsenergi för att på så vis återbygga din hälsa och ditt emotionella välmående.

Enligt Jung Shim principen finns tre steg för att lösa upp blockeringar:

Chunsoo är en engergibehandling. Det är det första steget till fysisk hälsa och emotionellt välmående. Behandlingen utförs av en specialist och är en kombination av akupressur och ljudande avsedda att lösa upp blockeringar samtidigt som energi tillförs. Ljud är vibrationer och för att lösa upp stagnerad energi behövs vibrationer – därav ljuden. Emilie berättar:  ”Du kan röra vid någon och tillföra värme men om du har djupa blockeringar i din energi lägger sig värmen runt om. Den går inte ner på djupet. Du behöver vibrationerna för det.”

Energiklasserna är en nyckeldel av programmet. Där får du verktyg att ansluta till din egen energikälla och ladda den på ett hållbart sätt. Klasserna delas in i tre delar där en del är chanting, en rörelsedel och avslutas med meditation.

I det tredje steget renas historiska och nedärvda energier. Det låter kanske lite flummigt men faktum är att forskare hittat belägg för att effekter av ett trauma kan överföras i flera generationer. Vi bär kanske på oidentifierade känslor som härstammar, inte från våra föräldrar, utan lägre bak i tiden.

Energin var renare förr

Att vissa vatten och att vår luft är full med föroreningar vet vi men det kanske är svårare att förstå att även energin är förorenad. Vår livsstil har gjort att vi förorenat energin med våra rädslor, konflikter och ett ökat avstånd mellan människor. Vi ser en ökad energibrist. Trötthet, utbrändhet och depression är vanligare än någonsin. Även bland de som försöker hålla en hälsosam diet, tränar regelbundet ser vi en ökad trötthet. Vi går på sparlåga och våra batterier är urladdade. Genom att komma i kontakt med din egen energikälla fyller du på dig själv först med gott och kan också dela med dig till andra.

Energier skapas av människors tankar, handlingar och det som hänt tidigare i livet eller föregående generationer. Idag finns det en utbredd oro att man ska ta åt sig andras negativa energier och att man inte vill vara i någons dåliga energi men saken är den att hela världen mer eller mindre är förgiftad av dåliga energier skapade av stress och oro. Är man en positiv person, som är glad tar man åt sig mer positiv energi. Matchar den egna vibrationen negativ energi är det det du tar in. Det viktigaste, säger Emilie, är att du själv skapa så mycket kärlek, värme, omsorg, ljus och medmänsklighet runt om kring dig så att det som är mindre bra inte fastnar eller får plats.

Emilie ger ett exempel: Är någon arg på dig och du väljer svara med samma ton och vara arg tillbaka skapas negativ energi men om du istället väljer att omfamna dem med kärlek och förståelse löses den negativa energin upp. Utmaningen ligger i att välja att övervinna sina rädslor och istället aktivt välja att fylla på med gott.

Vi är designade så att energi kommer och går. Jobba med att göra den positiva energin starkare så fastar inte den mindre bra.

Jag blir nyfiken och frågar Emilie om hon stött på någon riktigt otäck energi när hon tex behandlat någon?

Hon svarar: alla människor består av både mörker och ljus, Mörker är bara människors smärta. Så jag tänker inte på det som gott eller dåligt. Om jag vore rädd för mörkret skulle jag inte kunna hjälpa personen att lösa upp det som blockerar. Så jag tänker inte så.

Men, undrar jag, Vad händer med den negativa energi som frigörs?

Den händer inget – den börjar röra på sig och blir fri ,berättar Emilie.

För vem passar den här typen av behandlingar?

Alla behöver energi och självklart är vårt mål att nå ut till alla. Folk som kommer till oss söker ofta efter någon typ av förändring när det kommer till sin hälsa eller på et emotionellt plan. De är medvetna om sin hälsa och nyfikna på alternativa behandlingsmetoder. Vi attraherar ett brett spektrum av människor, vi är inte någon religion men det är ändå avgörande är att är öppen för något som är större än dig själv. Folk överraskas ofta eftersom alla i grund och botten är känsliga och mottaglig för energi. Vissa gillar behandlingarna och andra är mer nyfikna på den historiska biten

Tror du att kroppen har förmågan att läka sig själv? Ja, till 100 procent. Allt i kroppen jobbar mot läkning. Skär du dig i handen börjar kroppen genast jobba för att läka sig skälv. Vi har förstått att sinne och kropp arbetar tillsammans och att sinnet influerar kroppen till läkning. Man kan ha en stark vilja och driv men pga blockeringar och invanda ärvda mönster inte få saker att hända i alla fall.

Vad är det som gör att ni bryter mark i Sverige just nu?

Vi expanderar i flera länder i europa just nu och har nyligen etablerat oss i Norge. Sverige och Danmark känns som ett naturligt steg. 

Det är speciellt i Sverige. Det är väldigt mörkt och långa perioder utan solljus. Kanske finns det ett extra stort behov för energipåfyllning?

Fakta:

Vad är Qi?

Historiskt sätt trodde man på en kraft som var ursprunget till allt levande. Kraften kallades Qi (*Chi, Prana som betyder energi) Qi är källan till allt liv och ursprunget till universum. Qi är energin som skapat människan  – Livsenergi!

Fritt flödande Qi ger oss en hälsosam kropp och sinne medkänsla och omsorg både om oss själva och andra

Var finns behandlingarna och energiklasserna?

En gång i månaden kommer Jung Shim till Stockholm. Då kan du boka in en behandling eller gå en en energiklass. Det finns klasser online också 6 ggr om dagen kan man länka upp dig mot London via skype.

Vill du veta mera?

www.jungshim.org

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.