Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldYogaYogalärarhack

Yogalärarhack – Modifierat skulderstående, inte bara för nybörjare!

Foto: Nikola Stankovic

Vi är alla skapta olika. Därför är det inte så konstigt att många av oss behöver modifieringar av vissa asanas. Skulderstående (som jag ryade om här tidigare) är för mig personligen en fruktansvärd asana. Det finns inget bra med den positionen för mig över huvud taget. Pressen och belastningen på min nacke är olidlig. Jag vill inte ens tänka på vad som händer i min kropp när jag övergår till plogen eller vidare ner mot golvet med mina knän i Karna Pidasana. Jag har gjort det, gång på gång, alltid med samma motstånd, men jag har gjort det.

Bara för att man kan – ska man inte!

Jag ser folk med lätthet komma upp i ett traditionellt skulderstående. Jag ser deras naturliga nackkurva och jag hör hur andetaget känns lugnt och grundat. Jag ser lika ofta en överbelastad, utplattad nackkurva och en position som skriker efter stöd.

En av de största utmaningarna som yogalärare är att möta individen i en grupp. Jag finner ofta att folk likställer modifieringar med att vara mindre bra. De kan inte ha mer fel. Ofta krävs det en förklaring (gärna med anatomi som grund) för att eleverna ska haka på. Aha, det är inte för de som är “nybörjare” det är för att…

Inversioner som vi ofta gör i slutet av en klass är till för att ge oss ökad energi. Vi vänder upp och ner på kroppen på något sätt. Positionerna tillför mer syre till hjärnan och förbättrar cirkulationen i kroppen genom att vi vänder på blodflödet och hjälper hjärtat pumpa runt blodet.

Mitt alternativ till skulderstående, det jag alltid föreslår, är ett stöttat skulderstående med block eller bolster. Har jag elever i klassen som jag känner, som jag vet har ett traditionellt skulderstående i sin praktik, får de så klart gör sitt skulderstående.  Nya elever uppmanar jag att testa med nyfikenhet och känna in om den här varianten kan vara något för dem?

  • Lägg dig på rygg.
  • Böj på knäna och placera fötterna i mattan
  • Lyft på höften och placera blocket i ryggslutet.
  • Lyft på fötterna och skicka benen upp mot taket

Ligger blocket på rätt plats har du inga svårigheter att ligga så här. Känn hur benen med lätthet svävar upp mot taket. Måste du spänna magen och kämpa med balansen kanske du behöver flytta blocket högre upp. Det är en delikat placering men när du hittar den vet du att du är rätt!

Stanna här i 10 andetag  – eller så länge du vill.

Kom långsamt ner och lägg dig en stund i Shivasana.

 

Namaste

/Karin

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.