Karin Thyr
Yoga World

I bibeln står det: Älska din nästa så som dig själv. Jag skulle vilja vända på perspektivet för en stund.  – Älska dig själv så kan du också älska andra. Det handlar inte om att vara självisk eller narcissistisk, lika bra att få det ur värden direkt. Det handlar om dig – och din kärlek till dig själv.

Vi blir ständigt matade med anledningar att trycka ner oss själva. Jag är för tjock, för smal, för lat, för energisk, äter för mycket socker, äter kött, läser för lite, tjänar för lite pengar, listan kan bli oändligt lång. Även om ingen säger detta direkt till oss får vi hela tiden tips om hur vi kan vara och göra på ett annat sätt för att vara lite bättre, mer värda att älskas. Jag läste någonstans att självkärlek handlar om att vara  skicklig, vis och intuitiv, och att känna till sina begränsningar, sina rättigheter och andras rättigheter. Jag tycker det är ganska bra beskrivet. I jakten på perfektion glömmer vi lätt bort att det är okay att vara o-perfekt och att resan vi alla befinner oss på är livet som pågår runt omkring oss. Get on board – det händer just nu och livet är för kort för att spendera tid på att klanka ner på dig själv.

Tycker du inte om dig själv? Börja nu. Du är fantastisk och låt ingen säga något annat.

1. Säg bra saker till dig själv

Det där gamla tricket att ställa sig framför spegeln och säga tre bra saker till dig själv. Det funkar -trust me! Att tycka om sig själv är nästan fult i vår kultur. De gånger jag hört en kompis säga något positivt om sin kropp eller sitt utseende kan jag räkna på en hand. Att klanka ner på sig själv och kritisera sig själv,  det däremot, gör vi varje dag. Skulle du säga till en vän att ditt hår ser bedrövligt ut, eller du borde träna mer, hur i ska du kunna gå i bikini i sommar? Nä – tror inte det. Sluta direkt att säga det till dig själv.

Du är, utan tvekan bra och kanske rent av fantastisk grym på en massa saker men varför fokuserar vi på den gången vi inte kom i tid, eller glömde packa med gympakläder till skolan åt sonen. Tänk på alla gånger du kom i håg, alla gånger du kom och levererade på utsatt dig.

Att tycka om dig själv och att säga det till dig själv, och kanske rent av ibland även säga det till andra, är inte själviskt, det är att ha omsorg om dig själv och respekt för dig själv.

2. Gränsdagning

Jag har i perioder helt suddat ut gränsen mellan andras behov och mina egna. Jag har, som den hjälpare jag är, vikt mig dubbel för att backa upp, komma med lösningar och fixa för andra.

“You teach people how to treat you” och det har jag gjort. Vissa i min omgivning bara förutsätter att jag fixar. Pröva att var lite mer selektiv, invänta och fundera över om det verkligen är du som ska, eller behöver, lösa det som kommer. Det är inte heller själviskt.

Att säga nej, när det som föreslås inte linjerar med det du behöver eller kanske rent av vill, är svårt.

“Jag kan inte säga nej, jag måste… ”  Fundera på det där måstet en liten stund. Måste är när du inte har något annat val. Ofta – men inte alltid, finns det flera alternativ och flera lösningar.

Att säga nej till en kompis och välja att vara ensam en kväll hemma för att du känner att du behöver det kan tolkas som både oartigt och respektlöst. Om det du behöver just nu är slappa i soffan och vara ensam så ska du såklart kunna göra det. Utan dåligt samvete.

Sätt gränser mellan dig och människor som manipulerar dig, utnyttjar dig eller behandlar dig illa. Det är att visa respekt för dig.

3) Omge dig med personer som visar dig respekt, omsorg och kärlek. 

Sluta följa instagramkonton som ger dig dåligt samvete och presenterar ohållbara ideal. Tag bort kompisar ur facebookflödet som är negativa och påminner dig om att du inte räcker till.

Umgås med vänner när du vill, inte för att du måste och Lär känna dig själv – du är grym!

Umgås med dig själv varje dag i minst 10 min! Meditera, skriv, drick en kaffe utan att tv:n är på, eller att du pratar i telefon. Umgås med dig själv och ta reda på vad du behöver, vad du gillar, vad du vill göra, hur du känner, hur du mår?

Att älska och tycka om dig själv ger dig styrkan att tackla det du möter, att gå mot dina drömmar och skapa en tillvaro och ett liv som är det du vill ha.

Det kräver ett ständigt arbete och det är helt naturligt att vi vissa gånger i livet glömmer bort oss själva, sätter oss i skuggan av andras behov. Men påminn dig då om att din kärlek till dig själv är ovärderlig och förtjänar tid, den tid det tar att utvecklas.

Älska dig själv så att du kan älska din nästa. Ge dig själv samma kärlek, respekt och omsorg som du ger din bästa vän.

Ps. Här är några instagramkonton att följa som inspirerar mig att tycka om mig själv!

Oatmeal storys

Färgglatt konto som sprudlar av energi och vackra inspirerande matbilder. Blir glad av varje bild jag ser!

My name is Jessamyn

Den här tjejen har jag följt i flera år – hon slår hål på alla myter om hur en yogi ska se ut eller vara och rockar allt hon gör med en utstrålning, envishet och vilja som går igenom i varenda bild hon lägger upp!

Sadie Nardini

Såklart, min lärare och mentor. Inspiration på alla nivåer

Organic By Mommy

Mer färg och mat – nyttigt och läckert – helt enkelt fantastiskt!

Oprah

Ingen hemlighet – min husgud. Timmarna jag spenderat i soffan under 90 talet framför tv tillsammans med Oprah, böckerna vi läst tillsammans och alla hennes inspirerande gäster. Klokheter och kampen med att älska sig själv. Till den kvinna hon är idag – INSPIRATION DELUX

En bubblar och nykomling för mig (men inte för alla andra verkar det som)

Sianricho

Vackra bilder från magisk kraftfull natur. Styrka inifrån och ut!

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.