Karin Thyr
Yoga World
YogaYogalärarhack

Yogalärarhack – Skapa en bra yogaplaylist till din klass

Jag får ofta frågor om musiken jag spelar på mina klasser. Ofta är det en specifik låt som någon undrar över men nästa lika ofta får jag höra att musiken passade bra till klassen och flödet. Det är ingen slump. Jag lägger ner mycket tid på att välja musik till mina klasser och hitta ett bra flöde mellan innehållet i klassen och musiken jag spelar.

Här kommer mina bästa tips för att skapa en playlist och dessutom som bonus har jag skapat en spellista till dig som läser min blogg här på yogaworld!

  1. Välj musik som passar ihop med det flöde och tema du valt för din klass. Var noga med att musiken du väljer stöttar sekvensen du erbjuder i klassen. Följ strukturen i klassen och använd olika låtar att förstärka de olika delarna.
  2. Instrumentala låtar vs. låtar med sång. Instrumentala låtar är alltid bra. Tänk på att ord eller budskap kan trigga lyssnaren. Därför rekommenderar jag att du blandar.  Lägg gärna några instrumentala låtar i början av passet och i slutet. Om jag väljer en låt med budskap i slutet av klassen har jag alltid ett syfte.  Det är aldrig en random låt som dyker upp i slutet av mina klasser. Det är en låt jag valt med omsorg. Här har du världens möjlighet att förstärka ditt tema eller ge dina deltagare lite extra guldkant i slutet av klassen.
  3. Var modig att ändra och byta låt om det du tänkt dig inte funkar. Jag brukar göra mina playlists lite längre än klassen så att jag kan hoppa över en låt eller två om jag behöver för flödets skull. Energin i rummet kanske ändras, en sekvens du tänkt ut kanske skapar en stämning du vill förstärka på ett annat sätt? Gör då det! Under en klass jag ledde kom vi in i nedvarvning lite snabbare än vad jag tänkt och vi övergick till sköna “slow motion moves” och stretchar till Bruno Mars Chunky (LOL)
  4. Överraska med att ibland välja tystnad över musik. Är du en lärare som gillar att spela groovy musik och jamma loss? Skifta perspektivet för dina elever och överraska med att välja tystnad, en hel klass eller delar av klassen.
  5. Hitta låtar – hur gör man? Jag spenderar massor av tid på detta, speciellt när det kommer till instrumentala låtar. Jag är “allergiskt” mot hissmusik och örongodislikande bakgrundsmusik så det är en ganska stor utmaning att hitta organisk instrumentalmusik. Här kommer några tips.
  • Vad gillar du för musik? Lyssna på dina favoritartister från ett nytt perspektiv. Skulle den här låten kunna passa till en uppvärmningssekeveens? Eller avslappning?
  • Lyssna på andras spellistor – många lärare (tex jag) har flera öppna spellistor på Spotify . Välj de låtar du gillar och lägg upp en egen lista, se vad Spotify rekommenderar som liknar de låtar du valt. Lyssna och utforska
  • Ladda ner Shazam. När du hör en sång du gillar, ta reda på vem det är och skriv ner så att du kommer ihåg.
  • Starta en “låtar som passar till yoga” lista på Spotify och lägg till låtar allt eftersom så kan du plocka från den här spellistan när du skapar nya spellistor.

6.  Make it flow, kolla övergångarna mellan låtarna och sätt dem i en ordning som följer flödet. Kolla igenom din plan och lägg låtarna på rätt plats. Har du koll på din musik hjälper det dig också att hålla koll på var du är i klassen.

En sista sak när det kommer till musik och playlists:

Rättigheter – Spotify är fantastiskt men se till att du har ett företagsabonnemang att du, eller stället du håller klasser på betalar STIM avgifter och att du då och då köper den musik du gillar på Itunes.

 

Spelista från mig till dig!

Jag har skapat den här listan till er. Använd den, inspireras av den, plocka låtar och skapa din egen spellista!

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.