Karin Thyr
Yoga World
I kloka kvinnors sällskaplivetOkategoriserade

I kloka kvinnors sällskap – Catherine Bollö

Denna veckas kloka kvinna har jag känt i över 20 år. Vi träffades när vi pluggade på Kulturama för en herrans massa år sen och sen hade jag förmånen att få turnera land och rike runt med henne under några år.

Livet tar vändningar man inte kan förutspå och ibland krävs en stor dos mod och urkraft för att komma igenom och förbi. Den här kvinnan besitter både och.  Möt: Catherine Bollö

1) Vem är du och vad har du för bakrund?
Jag heter Cattis och jag är 47 år och bor i Solna strax norr om Stockholm och har en son som är 6 år gammal. Jag är född och uppvuxen i Sverige, men min pappa kom från Kenya och mamma är svensk.  Min uppväxt präglades å ena sidan av vänstervågen på 70-talet, med demonstrationer, feminism, plyschbyxor och näbbstövlar och å andra sidan av drömmen om frihet och demokrati i Afrika. Jag har tre syskon som jag växte upp med här i Sverige på mammas sida och syskon i Kenya och Ukraina på pappas sida.
2) Vad jobbar du med?
Jag är handläggare inom forskarutbildningen på Karolinska Institutet.3) Berätta om ett projekt du arbetar med just nu som inspirerar dig och ger dig glädje.

Mitt drömprojekt och det roligaste i mitt liv just nu är att följa min sons skolgång, han går på en musikskola i Stockholm och lär sig spela gitarr. Vi spelar och sjunger tillsammans och det är den högsta glädjen för mig – att se honom utvecklas musikaliskt och gå från klarhet till klarhet med sin lilla gitarr. Att introducera honom i musikens värld har varit enormt kul. Jag har själv jobbat med musik en gång i tiden. 

4) Berätta om något du gjort nyligen som krävde mod men som du är glad att du gjorde.
2017 drabbades jag av en hjärtinfarkt och var tvungen att operera mitt hjärta. Det krävde mod, även om jag inte hade något val. Känslan jag hade i kroppen när jag rullades in till operationen glömmer jag aldrig. Sjukhuspersonalen i operationssalen var mycket lågmälda och vänliga mot mig och jag sövdes på några ögonblick. Min kropp kyldes ner och blodet leddes in i en maskin under operationen, medan läkarna öppnade min bröstkorg och jobbade med hjärtat. Den första tiden efter operationen var jag kraftigt försvagad, det var som att börja om från början igen. Därför kallar jag operationsdagen för min nya födelsedag! Jag fick ett nytt liv den dagen. Jag har också fått vara modig och ändra min livsstil efter operationen. Många av mina medpatienter gör aldrig det, men jag har vågat ändra på det mesta. Det gäller kosten, träningen, hur jag väljer att reagera på stress och hur jag är som medmänniska. Alla de bitarna har jag förändrat det senaste året.

5) Lever du din dröm eller vad stoppar dig från att göra det?
Det låter kanske klyschigt, men efter att jag opererade hjärtat har jag en helt ny uppskattning för livet. Små saker i vardagen utgör mitt drömliv. Någon morgon kanske jag åker till ett fik med min son före skolan och har en mysig stund innan dagen drar igång. En annan gång går vi på teater, grillar eller tar en promenad. Jag var så oerhört sjuk innan min operation att jag aldrig hade ork att vara spontan. Det blir så när man inte får tillräckligt med syre! Jag brukar säga att det känns som om jag går på raketbränsle nu. När jag är på gymmet klockan 5.30 på morgonen har jag ett stort leende på läpparna. Vilken lycka att orka leva igen! Att kunna tänka klart igen! Jag trodde att det skulle ta lång tid att återhämtas fysiskt och eftersom den yoga jag gör kan vara ganska krävande tog jag en paus från yogan i 4-5 månader, men nu känner jag mig starkare än någonsin och yogar igen.

6) Har du något råd, erfarenhet att dela med dig av som du önskar att du kunnat ge dig själv i 20 års- åldern?
Lyssna på din kropp och lev i nuet. Skapa en vardag som är njutbar och har utrymme för de viktigaste ingredienserna i din tillvaro, det är summan av alla vardagar som till slut blir ditt liv.

7) Har du något motto, eller citat som du återvänder till och vill dela med dig av till mina läsare?
Min morfar brukade säga att man ska arbeta som om man skulle leva i tusen år och älska som om man skulle dö imorgon. Det tycker jag är ett bra motto. Arbeta för framtiden – för de som kommer efter oss – och älska här och nu!


8) Vad gör du för att hålla kreativiteten flödande även när energin tryter?
För mig är kreativitet kopplat till disciplin och rutiner. Om jag behöver vara kreativ börjar jag med att hitta en rutin som ger mig det mentala utrymmet att locka fram min kreativa sida. Jag tror inte alls på myten om den lidande konstnären. I min värld är det när man är i balans som man har kraft att skapa.

9) Vilken är din favorit yogapose och varför?
Jag tycker om bakåtböjningar, det är en skön stretch. Sedan gillar jag även plogen, jag brukade ligga så som barn, så den påminner mig om hur vig jag var en gång i tiden!

10) Vad läser du just nu?
Mest hälsoinformation om hur man ska leva när man har
kranskärlssjukdom. När det gäller skönlitteratur tycker jag om Isabel Allende och en del andra kvinnliga författare med rötter i Afrika eller Sydamerika. Det är mötet mellan västvärlden och tredje världen som har en resonans inom mig, eftersom jag själv har rötter i två kulturer.

11) Vad inspirerar dig?
Möten med andra människor! När man byter några ord med en främling eller en granne, eller en god vän. Alla möten med människor är unika och har sin egen energi. En del möten lyser starkt och andra är lite mattare, men det är i de där glimrande ögonblicken jag hämtar kraft och inspiration till nya tankar och idéer. Jag möttes av så mycket kärlek och värme efter min operation, från andra sjuka, främlingar, sjukvårdspersonal, familj, vänner och bekanta. De mötena bär jag med mig för alltid.
12) På vilket sätt lever du ett rikt liv?
Som de flesta svenskar har jag mat för dagen, tak över huvudet, ett jobb att gå till och vänner och familj som har det rätt bra. Jämfört med stora delar av världen där man inte har dessa saker har jag en enorm rikedom! Jag känner en stor glädje och tacksamhet för det.

13) Något annat du vill tillägga?
Lär dig att agera, inte bara reagera. Gör något fint av den tid du har här.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.