Karin Thyr
Yoga World
här går jag och dugerlivetLivsstil

Vad krävs det för att du ska stå upp?

Jag tror de flesta av oss skulle stå upp för en god vän, sin familj, någon som blir illa behandlad utan att tveka men vad krävs det för att du ska stå upp för dig själv?

Att finna orden och modet att stå upp för sig själv inte lätt. Om det var det skulle alla göra det! Jag tror att anledningen att vi låter andra människor göra oss illa, trycka ner oss och behandla oss respektlöst är rädslor. Rädslan för vad som kan hända om vi låter vår röst bli hörd och säger vad vi tycker. Vad är det som gör att vi tror att våra egna åsikter och tankar inte är lika viktiga som andras?

Jag såg retorikexperten Elaine Eksvärd på Nyhetsmorgon för ett tag sen och hon berättade att nästan 60 % av svenska kvinnor tycker det är obehagligt med konflikter. En av våra största rädslor är att förstöra stämningen.  När en konflikt uppstår (och de uppstår över allt, på jobbet, skolan, kompisar, med dina respektive) måste vi ta den! När någon säger något nedsättande måste vi också våga säga ifrån och ta konflikten.

Elaine har ett klockrent tips som jag vill dela med mig av:

  • Tänk ”Du förstör inte stämningen, stämningen är redan förstörd.” Om någon har sagt ett plumpt skämt och du påpekar hur du känner, räddar du situationen och personen från att förstöra stämningen fler gånger i framtiden.

Att stå upp för sig själv är att vara rak och tydlig med vad du vill och var dina gränser går. Vad skulle hända om du gick djupare och testade? Vad skulle hända om du stod upp för dig själv på samma självklara sätt som du gör det för andra?

När du visar samma kärlek, omsorg och respekt för dig själv som för andra börjar du bygga en kärleksfull relation med dig själv och det är superhäftigt.

Stå upp för dig själv och du kommer märka att de människor som omger dig är dina människor – din tribe. De som du har i din närhet kommer ge dig kraft, energi, kärlek och omsorg. De andra energitjuvarna faller bort, en efter en när du medvetet väljer att inte låta dem ha samma utrymme i ditt liv.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.