Karin Thyr
Yoga World

“Lyckliga fötter kommer att ta dig längs med stigar du inte visste fanns”

Jag tänker ofta på mina fötter – dom kan tyckas självklara men för mig har de blivit en symbol för var jag hamnat i livet. Mina fötter tog mig hit. Jag sätter ner dem på golvet varje morgon och fötterna tar mig dit jag ska – i ur och skur!

I Core Strength Vinyasa yoga är en av våra fyra grundstenar (hur vi rör oss in i våra asanas) GRUND – hur vi möter marken. Den filosofiska aspekten handlar om närvaro och att vara djupt grundad i det som är du och i vår asanapraktik handlar det om det vi möter marken med – vilket ofta är just våra fötter.

Hur vi placera och aktiverar våra fötter i yoga har en avgörande roll för vad som händer i hela kroppen.

När man tänker på det är våra fötter helt fantastiska. Dom är skapta för att vi ska kunna stå länge och förflytta oss långa sträckor. Tyvärr låser vi ofta in våra fötter i skor som inte alls är anpassade för våra fötter och har man otur kan man få problem med sina fötter.

Jag har långt ifrån perfekta fötter (vad nu det är?) Några av mina tår är lite korta och ligger därför uppe på varandra, mina fotvalv är höga, mina vrister lika så vilket gör att jag har svårt att hitta bra sköna skor. Sen jag började yoga från et CSV perspektiv har jag märk att mina fötter förändrats. Jag har blivit ännu mer medveten om mina fötter och hur det känns när jag traskar omkring. Att vara barfota gör att fötterna aktiveras på ett annat sätt än om de är i skor.

I CSV yoga fokuserar vi på 3 ben på undersidan av dina fötterna.  Nedanför din stortå, lilltå och i mitten av hälen. Dessa tillsammans bildar en triangel av tre bågar. Två längsgående (mediala och laterala) bågar och en främre tvärbåge (metatarsalbåge). Dessa tillsammans kallar vi PADA BANDHA.

I CSV yoga möter vi marken med de här 3 benen.

Testa att lyfta på tårna, böja på knäna och pressa ner mot marken. (Det skiljer sig lite från den mer vanliga instruktionen att grunda genom de fyra hörnen av din fot.)

Om du inte redan gör det: Ge dina fötter lite väl förtjänad uppmärksamhet! En sak du kan testa är att rulla bollar under fötterna. Testa med det du har hemma. En tennisboll eller golfboll funkar toppen!. Ta det försiktigt när du möter de tre beniga punkterna. Slappna av i foten och andas. Du behöver inte ha hårt tryck alls. Be din partner, eller dina barn om lite fotmassage i soffan eller massera själv. Det behövs inte mer än fem min för att du ska känna skillnad. Att gå barfota gör dig också mer uppmärksam på hur dina fötter möter marken.

/Karin

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.