Karin Thyr
Yoga World
OkategoriseradeYoga

Mula Bandha

green tree lungs isolated on white

“And now I’m Mula Bandha” – tonerna från Charlie Puths Attention hörs från radion i bilen. Jag höjer på ögonbrynen – sjöng han Mula Bandha?

Snacka om att leva i en “yogabubbla” när man byter ut – “and now I’m all upon you” mot Mula Bandha. Men lyssna – låter det inte lite så??? 

Nu när jag ändå är inne på ämnet.

Bandha är ett ord på Sanskrit som ofta översätts med “lås”. Egentligen tror jag att det betyder “hålla tag om” eller “försegla”, Mula betyder rot eller botten, början.

Mula Bandha har bl.a definierats som “en aktion där man kramar ihop och lyfter upp hela vägen från anus till naveln och in mot ryggraden” (Iyengar) Eller som rotlås  där rot avser roten av ryggraden, bäckenbotten eller mer specifikt perineum (mellangården).

Genom sammandragning av PC muskeln som går från pubisbenet till svanskotan skapar vi ett lås för att hålla prana (livskraften) kvar inom oss så att den inte läcker ut från botten av ryggraden.

Mången klass har jag stått i under mina år som yogi och blivit yr i mössan för att jag kämpat med att hålla rotlåset just “låst” och jag har helt glömt bort att andas långa stunder pga detta.

Testa detta:

Andas in – hela vägen ner i magen

Andas ut: Krama om från anus och lyft upp “toamusklerna” mot naveln och in mot ryggraden.

Håll nu detta och – andas sen in igen….

I rest my case. Andningen stannar i bröstkorgen.

Jag funderar  – på vilket sätt är det bra att hålla andningen i bröstkorgen när vi yogar, rör oss, kommer upp i puls och behöver syresätta kroppen? Vidare funderar jag på om det är så bra att hålla någon eller några (?) muskler låsta hela tiden?

Leslie Kaminoff berättade på ett webinarium att han mött en mängd elever som tränar på att hålla rotlåset hela dagarna och framför allt kvinnor som fått riktiga problem pga av detta och han ställer sig också frågan hur tillvida det är lämpligt att hålla rotlåset i tid och otid.

När jag hör yogis beskriva rotlåset låter det ibland som ovan och inbland som en gammal hederlig knipövning. Knipövningar är toppen! Karin Björkegren Jones har massor av bra tips hur vi kan öva på just knipet på olika sätt.

I Core Strength Vinyasa jobbar vi förvisso med Mula Bandha men vi har en liten annan ingångsvinkel.

Andetaget används som ett verktyg för att stabilisera ryggraden. Vi arbetar med de musklerna som finns runt korsbenet som är roten av din ryggrad. Från korsbenet sträcker sig ett omfattande musklesystem på båda sidor om ryggraden hela vägen upp till nacken. De här musklerna stabiliserar ryggraden. Genom att träna dessa muskler får du en stabilitet inifrån djupet i alla dina positioner.

Testa CSV Yogaandningen

  • Sätt dig bekvämt.
  • Tag en stund med ett helt naturligt andetag. Släpp ner andetaget hela vägen ner så att magen får pösa ut och låt den sen sjunka mjukt tillbaka på utandning.
  • När du landat i det naturliga andetaget kan du sluta läpparna mjukt och andas in och ut genom näsan.
  • Föreställ dig en låga som är placerad mitt i bäckenet, en starkt brinnande låga.
  • När du andas in, känn hur lågan och värmen sprider sig i alla riktningar
  • När du andas ut – krama mjukt om lågan och lyft den upp bakom naveln och vidare längs med framsidan av ryggraden upp och ut i rummet.
  • När du andas in, slappna av på nytt och släpp ner andetaget osv.

I CSV yoga använder vi flera olika andningar under yogapasset. Ibland tex när vi är i båten i rörelse på olika sätt, andas vi in genom näsan och ut genom munnen med en sk. Surfer breath (som om vi surfade på vågorna) Ibland behöver vi andas in genom munnen för att snabbt syresätta kroppen.

Jag brukar säga: Alla vet hur man andas – gör det! så kommer resten ordna sig. Det finns inga rätt och fel – det måste kännas bra för dig och DU ÄGER DITT ANDETAG

Se på de olika andningsteknikerna som erbjuds som verktyg som passar vid olika tillfällen under klassen och beroende på vad det är för typ av yoga du utövar. Känn efter och gör det som passar dig.

Det viktigaste:

Fortsätt att andas…

/Namaste

 

Läs mer om Mula Bandha här hos min blogg kollega Veronica

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.