Karin Thyr
Yoga World
livet

Man mår sällan bättre än sina barn

Min son är 11 år och han mår skit!

Han lider varje dag, han är frustrerad och säger att han är dum i huvudet! Ändå är han en av de smartaste unga killar jag känner. Något hände när han började årskurs 4. Det var stökigt och lärarna hade inget grepp, personalen mådde själva dåligt och kaos rådde. Många barn mådde reagerade på en ohållbar situation.

Min son gick in i ett mörker. Han slutade skratta, han ville inte hänga med kompisar, ville inte gå på fotbollsträningarna eller umgås. Han blev tyst hemma men i skolan skrek han. Kastade en stol, smällde i en dörr! Lärarna sa till honom och oss att han nog hade ADHD. De sa till oss att han var bråkig – ett problem.

Sonen vägrade gå till skolan. Vi började gå i skolan. Varje dag. Såg kaoset. Såg röran och alla som mådde skit. Både personal och barn.

På våren blev det bättre. Personal byttes ut och det blev bättre struktur och ordning. Min son kämpade. Kände sig dum och fattade inte vad han skulle göra. Ingen förklarade något för honom tyckte han.

Jag lyfte mina misstankar som jag haft sen åk 2, om inte det kunde vara så att han hade dyslexi? Efter en utredning som startades på mitt initiativ visade det sig att han hade en omfattande dyslexi och behöver anpassningar.

Sonen blev glad över sommaren. Han längtade efter den dator han skulle få när skolan började. Programmen och hjälpmedlen. NU SKULLE ALLT BLI BRA. Jag förberedde skolan. I god tid. Överlämning inplanerades först i början av september men skolan var informerad av mig om vilka anpassningar han behövde.

Skolan började. Stor besvikelse. Inget var förberett. Ingen dator. Förändringar i klassindelningen. Inga anpassningar. Veckorna gick. Frustrationen ökade. Ilska.

Det kom fram att flera barn var elaka mot honom. Han hamnade i ett utanförskap. Han som är hur social som helst hade ingen. Han blev genomskinlig. Osynlig.

Han har ont i magen, ont i huvudet, kräks upp all mat, mår skit, vill inte leka med kompisar, vill inte gå till skolan, gråter.

När datorn väl kom fram var den gammal och fick inte tas med hem. Besvikelse.

Många möten – många samtal. Inget händer. Inköp av egen dator. Börja om från början. Lära sig sina hjälpmedel. Kämpa. Tröttheten låg som ett mörker över huset. Varje dag – var en kamp. Gråt. Sorg. Nederlag.

Sonen kämpar. Han är lite gladare den här veckan. Maken går i skolan i princip varje dag för att vara med och stötta och lära sonen hur han ska arbeta med sin nya dator. Anpassningar som både vi och sonen måste lära sig. Det tar på krafterna. ALLT ALLT ALLT är nytt.

Nu flyter vissa saker. Samarbetet med huvudläraren är toppen och vi gör framsteg. Jag bara undrar om min man eller jag inte varit med varje dag i skolan – hur skulle det gå då?

Vi kämpar. Sonen kämpar mest! Jag och maken ringer, tjatar, ber om möten, reder ut, stöttar upp och fortsätter gå i skolan. Hoppas på förändring och ljus i tunneln. Vi har gått många mil och kommer behöva gå många till. Jag vägrar ge upp. Det ska bli bra. Min son måste få känna sig glad igen.

 

 

4 kommentarer

  1. <3 Det gör så jävla ONT att läsa! Alla barn måste få känna sig glada, och det är vår förbannade plikt att hjälpa dem. Som det är nu känns det som att det handlar om "tur" om det funkar bra med skolan eller inte, och så ska det inte vara. Skönt i alla fall att huvudläraren är bra och att ni har möjligheten att få vara med i skolan. Det kommer att bli bra <3

    1. Tack – just idag nu på morgonen var en tuff dag. Han ville inte gå till skolan och var orolig. Nu är maken på väg dit. Vi hoppas det vänder.

  2. Å vilken kamp så ont!!! Jag känner det i orden å önskar det fanns något att säga. Vilka fantastiska föräldrar han har ❤🙏👊
    Så skönt att det känns som en ljusning! Tack för att du tar upp detta!

    1. Tack, det är en daglig kamp men just idag gick han faktiskt till skolan själv och har ännu inte ringt.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.