Karin Thyr
Yoga World

Foto: Nikola Stankovic

Krigare 1 är en position som de flesta känner till. Tyvärr är det en position som medför risker för knät om man inte är försiktig. Vissa instruktioner vi fått lära oss är direkt olämpliga och kan innebära att vi skadar oss.  Här kommer instruktioner till vad jag kallar den “nya krigaren”. Instruktioner med avsikt att skona dina knän så att du kan yoga länge till:) Ha ett öppet sinne och testa detta:

 • Ställ dig längst fram på mattan, vänd dig längs med mattans långsida och kliv isär brett med benen.
 • Böj dina knän och fäll framåt. Gå in i några Ninja Lunges för att släppa taget och mjukna i kroppen.
 • Stanna till i mitten, böj på knäna, skicka sittbenen bakåt, rota ner fötterna i mattan och dra in och uppåt längs med framsidan av ryggraden när du kommer upp så att du inte belastar ryggen.
 • Veckla ut armarna upp mot taket
 • Vrid den främre foten (höger) så att den pekar mot mattans främre kant. Lyft på bakre fotens häl och låten den glida bak. Du har nu bakre fotens tår, ditt knä och höfterna i samma riktning. (diagonalt mot mattans vänstra hörn)
 • Böj ditt främre knä och håll det bakre benet sträckt.
 • Andas in och förläng din ryggrad från rot till krona:
 • Vrid försiktigt din bröstkorg (inte dina höfter) i riktning mot mattans front

Din bakre knäskål och fot ska alltid peka i samma riktning. Det finns en hög risk att du vrider ditt bakre knä i den här positionen, speciellt om du försöker vrida dina höfter parallellt framåt. Gör inte det!

Låt dina höfter peka I samma riktning som din bakre fot, mot mattans vänstra hörn. Vrid endast från bröstet och upp. Tag några andetag här.

 

2 kommentarer

 1. Prova att stega ut med den bakre foten ifall du är mer begränsad i höfterna , så får du möjlighet att få mer parallella höfter utan att skada knät.

  Ha en fin dag🌸

  1. Hej Tony. Tack! I CSV (core strength vinyasa yoga) har vi valt att tänka på krigaren som en “diagonal position” och strävar inte efter att ha parallella höfter bl.a pga riskerna som finns med bakre knät. Man kan absolut stega ut bakre foten men riktningen på foten är avgörande för att inte kompromissa i knät. Därför säger vi knä, tå och bäcken i samma riktning på diagonalen. Vridningen sker i övre delen av ryggen (inte i höften.) Önskar dig en skön tisdag! / Karin

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.