Karin Thyr
Yoga World
Ett öppet hjärtahär går jag och dugerlivet

Finns det en lösning på alla problem?

Jag brukade älta saker i oändlighet. Fram och tillbaka i timmar! Speciellt när jag var sur och arg eller missnöjd på något sätt. Ett visst ältande är nog hälsosamt. Det är bra att få ventilera ett eller två varv när vi försöker hitta lösningar. Men när vi återkommer till samma gnäll och ältande gång på gång. Ibland år efter år så är det för länge sen dags att göra något åt saken.

Jag försöker träna på att släppa taget. Det är ibland en riktig utmaning men känslan av frihet som infinner sig är enorm när jag på riktigt och fullt ut släpper det som hänger över mig.

Testa detta: 

Nästa gång du hamnar i ett enda långt ältande och samma sak upptar all din tid tag time out!

Vi kan inte stoppa vår hjärna, tankar kommer och går precis som de vill MEN vi kan avleda den. Precis som vi avleder en 2 åring som dras som en magnet till lerpölen när vi inte har galonisar på.

Säg till dig själv: Jag tar time out och ger mig själv tillåtelse att istället fokusera på något positivt som ger mig glädje och får mig att må bra under nästkommande 15 min!

Sen skrider du till handling:

Ring en god vän du längtat efter att prata med och fråga hur hen mår? Undvik att gå i fällan och börja älta ditt problem Lyssna istället och ställ frågor.

Skicka ett email till en kompis och berätta om 3 positiva saker i ditt liv, att du saknar hen och att det vore kul att ses. Föreslå ett datum!

Stanna på vägen hem och köp tulpaner att ha på middagsbordet. Fokusera på att ljuset och våren är på ingång!

Gå ut och ta en nypa luft (även om det snöar)

Gör 20 armhävningar

Bryt den negativa trenden att fasta i negativt ältande.

Finns det en lösning på alla problem? Jag vet inte men jag vill tro det. Om vi väljer att se möjligheter istället för hinder.

Vi behöver inte stå ut med skitsnack, otrevliga, giftiga människor och om du är omgiven av den typen av människor behöver du kanske flytta på dig till ett annat sammanhang där du blir fri från deras negativa påverkan. Det är ingen enkel match men fullt möjligt. Det går att byta jobb, flytta och bryta upp om det är det som krävs. Att älta, när vi inte har alla parametrar, eller vet hur den andra personens hjärna fungerar och hur hen tänker är slöseri med tid.

En annan sak att tänka på är att om vi hela tiden “spiller hos en kompis” utan att ta de steg som krävs för att komma vidare slösar vi även med dennas tid.

Vi vet alla hur skönt det är att få lätta på hjärtat och att när vi pratat av oss känns allt lite bättre igen. Vi får lite ny kraft. Tyvärr är det så att när du låter en vän älta (om och om igen) är det precis det som händer. Jag har sett detta pågå i åratal. Samma historia. Over and over och jag har snällt lyssnat, stöttat och hejat på. Jag har också haft vänner som gjort det samma för mig.

Befinner du dig i närheten av en “ältare” är det bästa du kan göra att tala om för dem att du gärna umgås men att vi kanske inte behöver prata om din chef, din sura kollega, att du måste banta hela tiden…?

Ett visst ältande är nog hälsosamt och rent av bra. Men när vi fastnar och det skaver kan vi behöva ge hjärnan en knuff i rätt riktning.

Det vi får när vi släpper taget är: Frihet, Syre och mer tid för sånt som gör oss glada och fyller på och vem vill inte ha det?

/Karin

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.