Karin Thyr
Yoga World
Yogalärarhack

Yogalärarhack – Tjäna pengar på yoga – går det?

Johanna Elvin skriver i sin blogg om hur mycket en yogalärare ska tjäna? (Se länk nedan) Superbra skrivet och ett jätteviktigt ämne att ta upp. Lite läskigt också. Det är läskigt för att det känns lite fult att prata om pengar när det handlar om yoga. Men helt krasst varför ska yoga vara gratis?

Jag tror att det finns en generell attityd att yoga inte ska kosta så mycket och vara tillgänglig för alla. I princip ska det vara gratis. Jag har tidigare skrivit om detta och fått både ris och ros och blir innerligt glad över att det finns fler som vågar prata om pengar när det kommer till yoga. Tack Johanna!

Alla förstår ju att om en kaffe eller chailatte kostar 35-40 kr på ett fik kan inte en yogaklass på en studio kosta 100 kr?
Vi (mig själv inkluderat) lägger pengar på hårklippning, luncher, hantverkare och allt annat som den självklaraste saken i världen men YOGA ska va i princip gratis? Det funkar ju inte. Precis som Johanna skriver så måste vi ju också betala löner, hyror och försörja våra familjer.

Jag vill gärna ge free-bees och något extra till mina elever och det gör jag med jämna mellanrum. Jag brukar erbjuda en klass som är gratis nu och då. En liten gratis “mini workshop” för mina elever eller en öppen klass. Jag överraskar med en juice eller något extra och det finns alltid te och dadlar. Utöver det har jag satt ett pris utifrån vad jag behöver för att få min ekonomi hållbar. Inte bli rik men inte heller gå back.  Jag har inte tittat på vad andra tar – det är ointressant. Jag har räknat på vad jag behöver.

Jag har spenderat över 25 år i en annan bransch där jag många gånger har förväntats jobba gratis för att “mitt jobb är kul” eller “du vet aldrig vad som kan komma OM du gör det här jobbet”.

Det jag har lärt mig (det tog sin lilla tid) att respektera mig själv tillräckligt mycket och förstå att det jag erbjuder har ett värde för att det är bara jag som kan erbjuda det. Precis som att det du erbjuder är unikt för att det är DU som erbjuder det. Därför kommer dina elever hitta dig och mina elever hitta mig. Jag är inte rädd för konkurrens. Jag är glad och tacksam över att vi är många som erbjuder yoga på det sätt som är unikt för oss eftersom vi tilltalar olika människor och så så vis når yogan ut till fler.

Vi erbjuder en tjänst. Värdet av det du erbjuder är stort (inget snack om saken) I det samhälle vi lever i ökar behovet av friskvård och det är många som söker sig till yogan. Jag tror att vi som jobbar i branschen gemensamt kan höja “statusen” på det vi säljer. För låt oss erkänna det en gång för alla vi säljer en tjänst. Att det råkar vara en holistisk friskvårdstjänst med otroligt många fördelar på flera plan där du (och jag) lägger in både själ och hjärta för att din kund ska få den bästa upplevelsen och känslan som är möjlig. Det gör att värdet och mervärdet är så otroligt mycket högre än vad du någonsin kommer att kunna ta betalt för. Lita på det och sätt ett pris som funkar för dig och din ekonomi.

Läs Johannas inlägg:

Läs mitt inlägg: Varför det är okay att tjäna pengar på yoga

 

2 kommentarer

  1. Tror det är typiskt kvinnligt oxå (att inte riktigt våga värdesätta den kunskap man förmedlar)! Så klart ska vi ta betalt för vårt jobb ❤

    1. Ja det har du säkert rätt i… håller helt med dig. Klart vi ska kunna ta betalt!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.