Karin Thyr
Yoga World
I kloka kvinnors sällskap

I Kloka Kvinnors Sällskap – Patricia Tudor Sandhal

Foto: Rebecca Wallin

Jag tänkte blåsa liv i min serie I kloka kvinnors sällskap igen!  Denna vecka får ni möta en kvinna som är övertygad om att “Så länge vi lever har vi chansen att växa och blomstra”. Att det är det livet går ut på och hon borde veta vid snart 80 års ålder. Hon är nästan färdig med sin senaste bok som har arbetstiteln  ”Mer levande med åren” och så dansar hon tango! Möt: Patricia Tudor Sandahl

Foto: Ottilia Andersson

1) Vem är du, vad jobbar du med och vad har du för bakgrund? 

Jag är snart 80-år.  Jag är psykolog, psykoterapeut, författare till ett 20-tal böcker, föreläsare, retreatledare, medverkande i  Sveriges radios ”Tankar för dagen”.

Jag föddes 1940 i krigets England och kom till Sverige 1964 för att stanna i ett år men återvände aldrig. Gift för tredje gången med barn och barnbarn och bor i Stockholm och på Österlen. Jag blev troende efter 40 år som ateist – och så dansar jag tango!

Inspelning av “tankar för dagen”

2) Berätta om ett projekt du arbetar med just nu som inspirerar dig och ger dig glädje.

Jag är nästan färdig med en bok som har arbetstiteln  ”Mer levande med åren”. 

 

3) Berätta om något du gjort nyligen som krävde mod men som du är glad att du gjorde.

Att lära mig dansa tango, no doubt about it!  Det är bland det svåraste jag varit med om: inspirerande, frustrerande, utmanande, glädjande.  En kraftkälla som fyller mig med liv.

 

4) Lever du din dröm eller vad stoppar dig från att göra det?

Jag har ”levat min dröm” och mer än så.  Det liv jag har haft har överträffat mina vildaste fantasier om vad som var möjligt för mig. Det har inte varit lätt men det har varit rikt på många, många sätt. Men nu är jag gammal och tiden är knapp. Tankar om döden och evigheten och behovet av att acceptera förluster och ”släppa taget” tar en hel del plats hos mig numera. 

 

5) Har du något råd, erfarenhet att dela med dig av som du önskar att du kunnat ge dig själv i i 20 års åldern?

Att livet aldrig står stilla, ingenting  består i oändlighet, det som gör dig glad så väl som det som gör dig ledsen. Det som du upplever som en katastrof kan visa sig bana vägen till en oanad lycka – och vice versa. Ha inte för bråttom, rusa inte fram. Upplev det som är ditt ”nu” fullt ut.

 

6) Har du något motto, eller citat som du återvänder till och vill dela med dig av till mina läsare?

Detta citat av den tyske poeten Rainer Maria Rilke (1875-1926) har varit mig till hjälp många gånger:

”Stäng aldrig ute något svårmod, något oroande, från ditt liv. Ty du vet inte hur dessa tillstånd arbetar med dig”. 

 

7) Vad gör du för att hålla kreativiteten flödande även när energin tryter?

Går vid havet, dansar tango, är på retreat.

 

9) Vilken är din favorit yogaposition?

I många år har jag gjort de s.k. ”fem Tibetanerna”

Foto: Pauline Westerine. Pressbild, Libris förlag

9) Vad läser du just nu?

Etty Hillesum: Dagböcker och brev i urval. 

Madonna av Ingela Bendt och Eva Stackelberg

 

11) Vad inspirerar dig?

Havet, att vara i stillhet, musik

 

12) På vilket sätt lever du ett rikt liv?

På alla sätt. trots att jag har en kronisk, progressiv ögonsjukdom som bara kan gå åt ett håll och som kastar sin skugga över min vardag. Jag känner stor tacksamhet.

Kolla gärna Patricias hemsida www.tudorsandahl.se om du vill veta mer!

Har du en klok kvinna du vill att jag intervjuar får du gärna kontakta mig: karin@yogada.se

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.