Karin Thyr
Yoga World
här går jag och dugerKarins Yogavärldlivet

Planera ditt drömliv

Photo: James st Vincent

Jag älskar improvisation och är ganska bra på att köra på talang när tillfället kräver det men nyckeln till en bra yogaklass, Yoga Shred, en workshop, en onlinekurs eller en onlineträning är planering. Om jag har en struktur så kan jag vara helt fri att improvisera inom de ramarna jag satt upp utan att tappa fokus och riktning.

Det spelar ingen roll hur stort eller litet. Ett rum med fem människor eller på en scen framför tusentals. Förberedelse och planering är nyckeln och avgörande både för den respons jag får men framför allt hur jag känner mig när jag delat med mig av det jag planerat. Vare sig det handlar om yoga, musik eller en presentation.

När du vet var du är på väg – finns det inget som kan stoppa dig. Omständigheter och förutsättningar förändras och när de gör det  får vi ta hänsyn till det och skifta det som behöver skiftas.

Precis som i livet. Utan en plan eller ett syfte guppar vi omkring som en kork som flyter på ytan på ett oändligt hav och hur vi än försöker når våra fötter aldrig botten. Det må vara rätt relaxed men kan efter ett tag kännas ganska meningslöst och fattigt.

Du kan själv sätta upp ramarna för vilka ingredienser du vill ha i ditt liv. Hur du vill bo, var du vill bo, vad du vill jobba med, hur mycket fritid du vill ha, vilka resor du vill göra, vad du vill äta, hur mycket du vill yoga/träna och hur du vill må. Vad du vill.

Många gånger låter vi alla andra och allt annat bestämma och vi sätter oss själva i sista rummet. Vi gör så för att vi måste. Vi visar hänsyn och är programmerade att saker måste vara på ett visst sätt. Vi begränsar oss innan vi ens tänkt hela tanken färdigt och hindrar våra drömmar och fantasier att växa och bli tydliga.

Vågar du testa en sak tillsammans med mig?

Steg 1

Sätt dig ner med en penna och papper och skriv ner din drömvecka. Om du inte behövde ta hänsyn till familj, barn (vilket vi självklart vill göra för att vi älskar dem och vill ha dem i vårt liv men häng med i min tankebana en liten stund till). Du behöver inte tänka på hur mycket pengar du måste tjäna för att ha råd med ditt nuvarande boende, inte förhålla dig till dina nuvarande arbetstider (men du måste trots allt arbeta, några timmar om dagen:) När vill du gå upp på morgonen, vad vill du äta till frukost, vilka sorts människor vill du ha runt omkring dig under dagen. Hur vill du äta lunch och vad vill du äta till lunch? När vill du komma hem, eller arbetar du kanske hemifrån och i så fall har du ett hemma kontor eller sitter du i köket? Vad vill du ha för hälsosamma rutiner när det handlar om din kost och din träning. Hur vill du runda av dagen och avslutat innan du går och lägger dig? Hur många timmar vill du sova per natt?

Jag vill att du djupdyker i detta en bra stund och påminner dig om att det handlar om dig och dina önskemål. Begränsa dig inte av gamla “måsten” som poppar upp under resans gång.

Ok, är du redo för steg 2?

Titta på det du har skrivit. Hur får det dig att känna?

Nu vill jag att du funderar över hur din familj, dina barn, dina vänner kan passa in i din drömvecka? Låt de faktiska omständigheter du har att ta hänsyn till bli synliga och se om du kan, utan att stryka allt på din drömvecka få till en drömvecka där flera av dina önskemål får plats.

Jag ska ge dig några exempel:

Exempel Drömveckan: Morgonrutin

Jag älskar en lugn morgon där jag hinner meditera och dricka min första kopp kaffe i lugn och ro med mina egna tankar.

Mitt liv just nu:

Fyra personer i familjen, alla vill ha olika frukost, jag curlar och fixar medans två tonårsbarn halvsover i soffan. Jag tjatar om gympakläder och datorer som ska med till skolan samtidigt som jag själv försöker bli klar.

Förslag på lösning:

Familjeråd. Hur vill vi ha det på morgonen? Vad kan vi ändra i vår rutin så att alla fixar sin egen frukost? Planera in att gå upp 15 min tidigare för att i lugn och ro kunna dricka min första kopp kaffe och samlar mig inför dagen.

BAM! ett steg närmre min drömvecka!

Fortsätt på det här sättet och kolla igenom veckan i detalj. När det kommer till större saker som ditt jobb eller andra åtagande kanske du behöver lite tid att planera hur du kan göra de skiften som du vill och behöver men igen, försök att inte begränsa dig här och undvik tankar som “det skulle aldrig gå” eller “min chef skulle aldrig låta mig jobba hemifrån”.

Exempel Drömveckan: Mina arbetstider/Resväg till jobbet

Vinka av barnen i pyjamas med en kaffekopp i handen. Sen ha en lugn morgon och börja jobba hemifrån vid 09.00 Ta en promenad i skogen på lunchen och sen runda av arbetsdagen runt kl 16.30 för att hinna förbereda en vällagad middag till hela familjen utan stress.

Mitt liv just nu:

Jag har ganska lång resväg och trafiken är olidlig. Vissa av mina arbetsuppgifter skulle jag kunna göra hemifrån om jag kunde koppla upp mig på jobb servern hemifrån. Vissa dagar kommer jag inte till jobbet förrän vid 09 pga all trafik och på vägen hem brukar jag snabbhandla och stressa för att hinna laga nåt enkelt innan alla ska iväg på div aktiviteter.

Förslag på lösning:

Kan du prata med din chef om att arbeta hemifrån 1-2 dagar i veckan? Vad behövs rent praktiskt för att det skulle funka? Undvik negativa tankar försök tänka positivt. Det här är något du verkligen vill och behöver. Hur kan du veta vad svaret blir om du inte frågar? Frågan är fri och mottagaren av frågan kan alltid säga nej men kan ju också säga ja!

Fortsätt se över din vecka, prata med din familj, din partner, dina barn.

När du har din drömvecka klar kan du utmana dig själv att tänka ännu större. Om du vill jobba vidare med mig på det här sättet är du välkommen att maila mig: karin@yogada.se

Vi kan ses online eller så kan vi träffas i min studio i Bromma.

/Karin

www.karinsyogaworld.com

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.