Karin Thyr
Yoga World

Ska man yoga när man har mens? Om detta tvistar de lärda. Men hur lärda är de egentligen? Är det bara ännu en gammal regel skapad av samma män som till en början inte lät kvinnor yoga?

Du har säkert hört att du ska undvika så kallade inversioner när du har mens. Jag har nog, precis som många andra bara accepterat det utan att fundera på varför. När jag praktiserade ashtangayogan sa alltid läraren mot slutet när vi skulle upp i skulderstående att de som hade mens skulle göra något annat.

Men varför? Är det farligt? Jag googlar och hittar inga uppgifter som stöder att de skulle vara farligt att vända sig upp och ner när man har mens. Att vända sig upp och ner påverkar faktiskt varken mensen eller flödet.

Faktum är att genom att yoga när du har mens kan du till och med uppleva att du blir av med mensvärk, huvudvärk, irritation eller andra symptom som du har under menstruationen. Sen beror det såklart på vilken yoga du gör och hur mycket du känner av din mens. Jag skulle hellre dö än gå in på ett hot yoga pass när jag har mens (eller på andra tidpunkter i månaden också för den delen) men ett skönt flöde med några avslutande längre stretchar, fokus på andning och en skön savasana skulle göra underverk om jag bara lyckas motivera mig att kliva upp på mattan.

Så jag letar efter någon annan anledning. Kanske har det med energiflödet att göra?

Jag hittar några olika artiklar svenska och utländska och ett och annat diskussionsforum och känner att jag blir lite irriterad. Herre jösses vad folk ska tycka. Mensen beskrivs som mystisk av en person och skamlig av en annan. Hur nedåtgående energi inte ska mötas av uppåtgående energi, reningsprocesser hit och dit. Alltså det är ju bara MENS. Det mest naturliga som finns. Så fantastiskt finurligt uttänkt och en del av oss kvinnor.

Jag hittar en gynekolog som säger: Happy Inverting och jag håller med!

Gör det som känns bra för dig

Som alltid när det kommer till yoga. Hitta vad som funkar för dig. Lyssna på din kropp och yoga på ett sätt som passar dig.

Namastmens

/Karin

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.