Karin Thyr
Yoga World
Okategoriserade

Är det själviskt att tänka på och prioritera sig själv?


Inom yoga lär vi oss att tänka på andra att visa omsorg och omtanke om alla och allt runtomkring oss. Innebär det att jag är självisk om jag väljer att prioritera och tänka på mig själv? Jag tycker inte det.

Säger du fler ja – än nej? Stöttar du andras drömmar, liv och visioner mer än du stöttar dig själv?

Så många av oss irrar omkring helt utmattade pga att vi vill vara alla till lags, ordna, fixa, stötta, hjälpa, alltid vara den “större” personen som förstår och har överseende för allt och alla – utom oss själva.

Du är en del av en gemenskap, en familj och en vänkrets där du är ämnad att hjälpa till men också att få hjälp. Hur ska du kunna vara den vän, den mamma, den kollega, den syster som du vill vara om du hela tiden bortser och bortprioriterar dina egna behov?

Fråga dig själv vad du kan göra för dig, just nu – idag? Ge sen dig själv tillåtelse att ligga på soffan med en kaffe i handen om det är det du behöver. Gå ifrån middagsbordet med orden: Kan ni ta disken och köket? Jag behöver en stund i stillhet och smälta maten. Lägg dig på sängen och bläddra i en tidning. Slut ögonen och ge dig själv 10 långa djupa andetag.

Att göra något för sig själv behöver inte vara likställt med att boka in en dag på spa eller åka på en resa. De små sakerna vi gör för oss själva adderas upp till mycket och det är de små sakerna som håller oss grundade, som bär oss och som gör att vi har utrymme att spilla över till andra och låta andra få ta del av de gåvor du ger i form av tid och engagemang.

När du ger till andra. Ge utan förbehåll. Ge utan att söka balans och rättvisa. Ge för att du kan och vill.

När vi befinner oss på en plats där vi känner oss utnyttjande, ledsna, besvikna och att vågskålen känns ur balans och att allt sker på min bekostnad har givande hamnat i obalans. Det är lätt att hamna här om vi konstant bortser från våra egna behov. Därför är det viktigt att checka in med dig själv. Vad behöver jag?

Det är inte samma sak som att vara självisk. Det är att visa omsorg om dig själv så att du kan ge till andra.

Så idag. Precis just nu. Börja ge tillbaka till dig själv. Bjud in livskraften, passionen, utrymmet och kreativiteten i ditt liv genom att ge dig själv det du behöver – just nu!

Vad är dina tankar kring det här? Berätta och kommentera!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.