Karin Thyr
Yoga World
Okategoriserade

8 mars – Grattis på internationella kvinnodagen!

Idag passade jag på att diskutera med mina barn – och de vuxna vänner jag stötte på vad den enskilda individen kan göra, oavsett ålder, yrke eller position i samhället, för att skapa ett mer jämlikt och jämställt samhälle.

Sverige rankas som det 4 mest jämställda landet i världen.
Ändå är det stora skillnader bl.a när de handlar om inkomst, politiskt inflytande och föräldraledighet. 

Som kvinnor lär vi oss att anpassa oss efter männens värld och det sker tidigt i livet, det liksom smyger sig på. Vi lär oss vara smidiga för att undvika konflikter, vi låter oss styras och suddar ut gränserna för vad som är acceptabelt.

I andra delar av världen blir flickor diskriminerade redan från födseln. Tvingas in i barnäktenskap, blir könsstympade och utsätts för våld eller övergrepp. De förnekas utbildning och tvingas leva i konstant underläge.

Män: Dela med er av makten och ge plats för de smarta, kloka, briljanta kvinnor och unga tjejer som finns i världen – och det är många! Stötta de kvinnor som finns i er närhet och backa upp dem så att de också får plats.

Föräldrar: Uppfostra era barn att bli omtänksamma och generösa. Att förstå sitt och andras värde och vad jämnlikhet och jämställdhet innebär på riktigt. Det är något annat än bara siffror. Diskutera kring köksbordet och i soffan och lär er av varandra.

Internationella kvinnodagen. 
Vi har kommit en bra bit i den här delen av världen men vi är inte färdiga. Alla vinner på ett jämställt samhälle, oavsett kön, ålder och bakgrund.

Funderar du på vad lilla du kan göra för att bidra till ett mer jämställt samhälle? Du kan börja redan idag och har du barn kan du sätta dig ner och prata om de här sakerna idag.

1)Öva upp ditt civilkurage. Säg ifrån när du hör någon säga något nedvärderande eller sexistiskt eller någon blir illa behandlad i skolan, på arbetsplatsen och i olika sociala sammanhang. 

2) Fundera över vad du själv säger och tänker. Gör du skillad på tjejer och killar och iså fall varför? 

3) Fundera på om det finns situationer där du har fördelar för att du är tjej eller kille eller har en viss bakgrund? Utmana stereotypa könsroller som begränsar människors möjlighet att vara sig själva.

4) Engagera dig på din skola eller arbetsplats

5) Skriv på nätet eller i bloggar och stötta de organisationer eller individer som jobbar för jämställdhet och mot sexism.

/Karin

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.