Karin Thyr
Yoga World
Okategoriserade

Att jobba som yogalärare online…

Rädslor får människor att agera mindre klokt. Jag förstår det. Har har själv både skällt, gnällt och uttryckt frustration från en plats där rädslan varit styrande flera gånger i mitt liv. Det är inget jag är stolt över. 

De senaste veckorna har jag – trots kaoset många av oss befinner oss i mött många nya människor som varit positiva. En lärare berättade om att han aldrig använd varken zoom eller Facebook tidigare men undervisat 24 elver på ordinarie lektionstid och allt funkat ok – och framför allt hur TACKSAMMA elverna varit för att de fått sin yoga.

Under hela förra veckan hjälpte jag ett helt gäng lärare som inte tidigare jobbat online att hitta vägar för att kunna bevara relationen och kommunikation med sina redan befintliga elever och att kunna hjälpa dem att få ”sin yoga.

Jag har jobbat online med yoga i många år. Det har varit en del av min verksamhet från början. Inte superproffsig flashiga videos men funktionella – så att mina elever. Var de än befunnit sig kunnat få ta del av den yoga jag erbjuder.

Senaste veckan har jag fått många tacksamma tummen upp hjärtan men jag har också fått direkta påhopp om hur oäkta, plastigt och o-autentiskt det är att erbjuda yoga online. Privata PM där människor tycker det är osolidariskt av mig att erbjuda GRATIS yoga.

Jag funderar…

All yoga som finns på tex YouTube är gratis. Den fanns där innan Covid19 och många människor yogar hemma genom att söka upp lärare som inspirerar och motiverar dem. Får de lärare som undervisar där samma PM?

Jag erbjuder gratis yoga MEN jag tar också betalt för yoga.  Balansen mellan vad jag ger och vad jag tar betalt för är en ekvation jag kommit fram till baserat på mina förutsättningar. De kan aldrig vara lika för alla. I min ena lokal har jag 8 platser. Det motiverar ett pris. Onlineyoga kan jag nå ut med till en större mängd människor alltså motiverar det ett lägre pris. Jag ser ingen motsättning i detta.

För de flesta yogalärare verka målet vara att kunna hjälpa sina elever genom den här unika situation vi står mitt i. Jag tycker det är fantastiskt. Nu mer än någonsin behöver människor yoga och tänk, kanske hittar någon som aldrig skulle våga sätta sin fot i en yogastudio din video och börjar sin praktik hemma framför datorn? Är det inte fantastiskt?

Jag är glad för den generositet jag möter, den uppsjö av ideer som strömmar ut där många skulle kunna stå helt förlamade men jag blir samtidigt orolig över den hårda ton och de arga röster som också hörs.

Jag har kallats för mycket. Men inte förrän nu har jag blivit kallad för o-autentisk. Jag har heller aldrig tidigare fått höra att online-yoga inte är ”riktig” yoga. Att den upplevelsen inte går att jämföra med att vara i rummet.

Här är vi såklart olika. Kanske är det så för dig? Jag hittade min lärare på YouTube. Hon var en av de första som började med onlineyoga och jag är oerhört tacksam över att hon gjorde det. Hon filmade i sin lägenhet på söndra manhattan med dåligt ljus och ljud och jag stod i mitt vardagsrum på andra sidan jorden och lärde mig grunderna i den yoga som jag kommit att älska, omfamna och göra till min egen.  Där och då förstod jag också för första gången i mitt liv att jag var tillräcklig. Att jag räcker till precis så som jag är.

Min yoga har aldrig handlat om kändisskap den handlar om att dela mitt core-message med de som vill lyssna, de som vill röra sig och flöda organiskt, ha kul och samtidigt få en ”kick ass” praktik som är hållbar för resten av livet.

Jag känner mig glad och stolt över att ha kunnat hjälpa och inspirerar flera yogalärare som aldrig filmat en endaste klass tidigare att kasta sig ut i det okända och livestreama och filma klasser att dela med sina elver. Elever som längtar efter sin lärare i en tid när många studios tvingas stänga.

Jag välkomnar mer onlineyoga – det finns plats för oss alla.

Namaste

/Karin

1 kommentar

 1. Hej Karin!
  Jag har inte tidigare hållit online yoga och streamat live från mitt vardagsrum än nu men de få klasserna som jag hunnit ge har fått oerhört fin återkoppling och långt ifrån oäkta eller icke autentiskt! Återkopplingen jag har fått har varit att klasserna varit personliga – trots att vi faktiskt är på olika ställen! – mysiga och till och med helt suveräna.
  Själv har jag funderat många gånger vilket chans jag har fått att genom online live yoga kunna praktisera igen med älskade deltagare som jag inte kunna träffa på länge därför att de har flyttat längre bort eller har en annorlunda livssituation.
  Tänker att för 10-15 år sen när internet inte fanns eller i begynnelse, hade vi typ bara haft vanliga telefoner för att hålla kontakt nu i coronatider. Vilken otrolig häftig chans vi har idag att faktiskt mötas på detta sätt, hur är annorlunda det är!
  I slutändan kommer dina yogisar till dig för att möta dig, oberoende på hur och på vilket sätt du håller din yoga.
  ONLY LOVE gäller!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.