Karin Thyr
Yoga World
OkategoriseradeYogalärarhack

Musik under yogaklassen

Vissa gillar musik under yogan – andra inte. Men vad gäller egentligen? Kan jag spela musik hur som helst?

Jag lägger mycket tid på den musik jag väljer att spela under mina klasser. Musik skapar stämning och stöttar både mig och mina elever under passen.

Men vad gäller?

Att spela musik under en yogaklass kräver en licens. Du behöver både ett avtal med STIM och ett med SAMI om du är “egen” företagare. Om du jobbar på ett gym eller en studio har de som äger verksamheten oftast ett avtal. Men kolla med dem för att vara säker. Avtalen är till för att de som skrivit och skapat musiken, men också de som medverkar och spelar på låtarna skall få en ersättning i samband med att musiken används. Det kallas för royalty.

Mer om Sami och Stim och deras varianter (som de kan skräddarsy för dig) hittar du här:

https://www.stim.se/sv/musikanvandare

Licensen med Stim ger dig rätten att spela upp musik offentligt, för dina kunder t ex. Det tillståndet ingår inte i ditt avtal med Spotify. Kom ihåg att du behöver Spotifys tjänst för företag som numera heter Soundtrack your brand när du har en verksamhet.

Det finns givetvis många andra musikleverantörer än Spotify – läs igenom villkoren för varje musikleverantör för att veta vilka regler som gäller.

Finns det andra alternativ:

Ja – det finns det. Du kan använda sk. royaltyfri musik, eller så spelar du musik du själv har skrivit och spelat in (och äger rättigheterna till) eller kör helt utan musik.

Royaltyfrimusik – hur hittar jag det?

Royaltifri musik är musik som är friköpt. Dvs. musiker, artister och kompositörer har sålt sin musik till en aktör som har tillstånd att använda musiken utan att betala ut royaltys.

Det finns massa royaltyfri musik på nätet. Men var noga med att dubbelkolla. Precis som med bilder/foton är det inte säkert att en låt är royaltyfri bara för att det står det. Men det finns flera seriösa och bra aktörer som har stora kataloger med musik. Där vill jag slå ett slag för Epidemic Sound som har olika abonnemang beroende på hur du vill använda musiken. Läs om varje avtal på deras hemsida.

Några andra alternativ som jag inte har lika bra koll på själv men som några av mina kollegor i USA använder är.

Incompetech

YouTube Audio Library

Audio Micro

Free Music Archive

Tips till dig som är yogalärare:

Jag är själv musiker och upphovsperson med låtar både på Spotify och hos bl.a Epidemic Sound.

Ett litet tips för dig som ljudlägger dina videos. Tänk på att du inte behöver ha musik hela tiden. Det tar oerhört lång tid att lägga till musik i efterhand även om du lätt kan göra det i tex. Imovie så måste du hitta rätt låtar, skapa fina mjuka övergångar och hitta rätt volym i förhållande till din röst.

Men du kan tex. lägga på ett par låtar 2-3 st under en 30 min klass och på så vis förstärka en del, eller deltar, av din sekvens. Tänk på att du och dina instruktioner fortfarande måste höras så att du drar ner volymen rejält på ljudspåret.

Ett annat alternativ är att du gör en Spotifylista som du delar med dina deltagare INNAN passet. Då kan de själva sätta på musiken hemma om de vill ha musik.

Välj musik som passar dig och speglar det du erbjuder. Det kan ta tid att hitta rätt musik. Ta en dag och leta fram 10-20 låtar som du gillar så har du ett litet bibliotek att börja med.

Om du vill ha mer tips som dessa. Gå till www.yogadaonline.se och skaffa ett konto. Det är gratis. Där väljer du tjänsten LIVE. Där finns flera videos och tips för dig som är yogalärare och vill arbeta online.

Åh nu. Klicka på länken och lyssna på min senaste Epidemic låt. Witchcraft. Gillar du den får du gärna gå till Spotify och prenumerera på Thyra för snart kommer skivan!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.