Karin Thyr
Yoga World

Vi står mitt i en kris. Hela världen skakar och ingen vet vad som ska hända? Informationsflödet forsar ut från media och det kan vara svårt att reda ut vad som är vad och framförallt är det svårt att stänga av. På det personliga planet står många av oss utan arbete och därmed utan inkomst. Oron växer och allt detta kan göra att vi känner hopplöshet och/eller som att vi tappat all kontroll. Men kriser kan också innebära möjligheter.

I en kris får vi möjlighet

 • Att omvärdera hur vi tänker och agerar både individuellt och kollektivt.
 • Att slå av autopiloten och sakta ner tempot och se med nya ögon på hur vår livssituation ser ut.
 • Att jobba med vårt tålamod.
 • Att investera i relationen med oss själva och relationen med våra barn, partner och vår närmsta familj.
 • Att reflektera över våra tankar och våra livsval.

Agera utifrån rädslor

Vår första reaktion när vi drabbas av en kris tenderar att vara ACTION! Vi agerar utifrån våra rädslor. Vi bunkrar. Har jag allt jag behöver? Vi styrs av impulser och köper toapapper, jäst och konserver. Vi springer på alla bollar, läser all information – även den som uppenbart består av spekulationer. Det går fort, fort, fort istället för att göra det vi borde. Nämligen SAKTA NER.

Yogan lär oss att sakta ner, söka inåt, samla in, grunda för att kunna agera från självkännedom – inte utifrån våra rädslor.

Hur gör man då? Under de närmsta veckorna kommer jag skriva om hur du kan balansera din kropp och ditt sinne med yoga, meditation och genom aktiva val. Val att fokusera på det som är gott, det du har att vara tacksam över och genom att välja att investera i dig själv så att du har tillräckligt för att spilla över till andra och vara generös mot de som behöver dig.

Vi börjar med en daglig check in. Se om du kan få till en rutin där du minst 1 gång om dagen checkar in och kollar av din status.

Photo by Milan Popovic on Unsplash

Daglig check in med dig själv

 • Börja med att ta några långsamma stora andetag. Låt andetaget komma hela vägen ner i magen och låt sen magen mjukt sjunka tillbaka.
 • Stanna här med andetaget en liten stund. Känn in din kropp. Scanna av.
 • Det behöver inte ta lång tid men rikta uppmärksamheten till dina fötter, ben, höfter. Din mage, rygg, dina axlar, nacke och huvud. Se om det finns några spänningar och om du med hjälp av några riktade andetag kan låta utandningen hjälpa dig att släppa taget och slappna av lite till.
 • Börja sen långsamt ta in rummet och din omgivning. Vrid långsamt på huvudet och titta runt i rummet. Notera var du är någonstans. Ta in former. Färger, ljus och mörker.
 • Stanna till och återknyt till andetaget. Ditt ankare. Nu och under resten av dagen.
 • Avsluta med några andetag till där du andas in genom näsan och ut genom munnen. Sucka – släpp taget.
 • Du är nu redo att fortsätta med din dag.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.