Karin Thyr
Yoga World
Okategoriserade

Hormonresan…

Då var det dags att snacka klimakteriet, bättre sent än aldrig tänker jag och förundras över hur få kvinnor (inklusive jag själv) som har kunskap om vad som händer i sin kropp, söker hjälp, vet att hjälp går att få eller ens vet vad östrogen och progesteron är? Så låt oss börja samtala!

Jag har aldrig mått bra på p-piller eller hormonspiral. När jag gick i åk 7 och sökte hjälp hos skolsyster för mina menssmärtor var den lösningen som presenterades P-piller. Med P-piller kom bl.a viktökning & sämre hy. Blödningarna var något mindre men mens-smärtan lika ihållande. 

Sen kom Iprenmannen som en räddande ängel. Han sjöng om den intelligenta värktabletten som var lösningen för bl.a mensvärk och jag och många tjejer med mig knaprade Iprén vid ägglossning och mens under flera dagar i stöten och ofta flera ggr om dan.

Efter mina två barn blev jag mer eller mindre påtvingad hormonspiral. Det var det som gällde enligt min gynekolog och trots att jag gick upp i vikt, hade ont i magen, kände av spiralen och hade fruktansvärda smärtor i samband med mens och ägglossning så ”kämpade” jag på eftersom 3 läkare konstaterat att det minsann inte var något fel på spiralen och att den satt som den skulle. Tillslut gick jag till gynekolog nr 4 som helt sonika tog ut den och – det var det bästa jag gjort. Det var 14 år sen! Pga min relation med syntetiska hormoner i form av p-piller och hormonspiral har jag därför varit lite tvekande inför att att ta hormoner i samband med förklimakteriet och klimakteriet.

Så jag läste på, och läste lite till och insåg snart att bio-identisk hormonersättning under klimakterieåren är något helt annat än syntetiska preventivmedel. 

För det första så ERSÄTTER hormonet du tar under klimakterieåren något som saknas i kroppen. P-piller eller hormonspiral är framtagna för att STÖRA en normal funktion i kroppen. Eftersom man vill undvika en oönskad graviditet. Jag är på intet vis någon motståndare till p-piller, tvärt om tacksam för att de finns men att sätta in dem som lösning på mina menssmärtor i så unga år visade sig inte vara vara helt lämpligt för mig.

Bioidentiska vs. syntetiska hormoner.

Bioidentiska hormoner är kemiskt tillverkade men ser likadana ut som kroppens egna, medan syntetiska hormoner skiljer sig från kroppsidentiska hormoner. I Sverige är det vanligast att läkare skriver ut syntetiskt progesteron, kallat gestagen, medan man i till exempel Tyskland och Frankrike framför allt använder bioidentiskt progesteron. Det finns flera studier som visar att Bioidentiska hormoner skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2, osteoporos m.m utan att ge de biverkningar som gestagener kan orsaka. Kombinationen bioidentiskt östrogen + bioidentiskt progesteron ger dessutom ingen ökad risk för bröstcancer, utan tycks t.o.m ge ett visst skydd. 

Varför är det då så svårt att få bioidentiska hormoner utskrivna i Sverige?

För snart ett år sen sökte jag hjälp för klimakteriesymtom och blev erbjuden Gestagen. Jag bad om bio-identiskt progesteron men fick nej. Så jag valde att avvakta lite. Nu var det dags igen och den här gången hade jag rustat mig till tänderna med fakta och jag har till och med utbildat mig till Stark Genom Klimakteriet Coach hos Monika Björn. Nu jäklar – Ny tid, hos ny läkare, laddat till tusen!

Jag fick beskriva min situation, mina symptom och hur jag kände inför de olika typer av behandlingar jag kände till. Läkaren lyssnade. Inga motargument, inga höjda ögonbryn. Jag fick några förslag  och vi enades om att testa urogestan (bio-identiskt progesteron) Vips stod jag där med ett recept i handen… och en plan för hur och när jag ska ta hormoner. Så  – jag börjar idag. Det råkade nämligen sig så att jag är på dag 14 i menscykeln just idag!

I scored – Bioidentiskt Progesteron

Tags : klimakteriet

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.