Karin Thyr
Yoga World

När jag gick en kurs i ashtangayoga för många år sen upptäckte jag, efter två terminer, att jag höll andan när jag yogade. Jag höll andan så till den milda grad att jag blev yr i huvudet och illamående. Jag var så fixerad vid att andas på “rätt sätt” att jag helt enkelt glömde bort att andas. Jag hör ofta elever säga att de inte förstår yoga-andningen. Maglås och rotlås hit å dit. Jag är den första att erkänna – det gör inte jag heller. För mig, (ledsen alla Ujjayi fans) funkar det inte när jag jobbar med den fysiska delen av yoga.

”När andningen är oregelbunden, är sinnet oroligt, men när andningen är stilla, är även sinnet stilla och yogin får stillhetens kraft. Därför ska man hålla andan.”(Hatha Yoga Pradipika)

Jag tror (och nu är jag beredd på högljudda protester) att Ujjayi är ett andningsverktyg som passar bäst när man är stilla i meditation.

Historiskt sätt var yoga ett antal sittande positioner. När vi refererar till yoga idag är det oftast den fysiska delen vi tänker på och den delen av yogan är ganska modern. När vi arbetar fysiskt behöver vi syresätta kroppen och den yoga som många av oss utövar idag är både ansträngande och utmanande för kroppen. Ju hårdare vi anstränger oss, desto mer syre går åt. Varenda cell i kroppen är beroende av syre.

I yogaskrifterna beskrivs pranayama bl.a som olika sätt att hålla andan. I en av de mest kända, Yoga Sutra av Patanjali, står: ” Pranayama är att stoppa inandning och utandning” och ” Därmed upplöses det som täcker ljuset och sinnet är redo för koncentration”.

Ordet Pranayama är sanskrit. Pran = livskraft Ayama = utvidgning, alltså en utvidgning av livskraften via andetaget där vi tar bort allt som hindrar fritt flöde av livskraften. Frihet i flödet – Frihet i andetaget.

Men den mest utbredda översättningen av pranayama är kontroll av livsenergin, med orden prana = livsenergi och yama = förhållningsregel, att kontrollera något. Kanske är det ett misstag, kanske inte, men uttalet av ordet förändrar innebörden.

Om man väljer att fokusera på FRIHET i andetaget så känns det inte länge så självklart med Ujjayi andetaget när vi yogar fysiskt.

Det finns en annan aspekt av det här sättet att andas. Det lilla ljud som uppstår när man andas på det här sättet är tyvärr inte så bra för dina stämband. För mig som använder min röst i mitt andra yrke som sångerska är det direkt skadligt och bidrar till påfrestningar och slitage.

Titta på en bebis som ligger och sover. Titta på magen – hur den är helt avslappnad och fylls med luft när bebisen andas in genom näsan. Det är helt naturligt. Sen är det som att vi glömmer bort hur vi ska andas för att vi i många situationer tänker på att hålla in magen, vi är stressade och rusar på, vi stannar inte upp och i vissa fall (här pratar jag av egen erfarenhet) vänder vi på andetaget. Magen dras in när vi andas in. Det funkar sådär.

När jag yogar uppmanar jag alltid mina elever att lita på sin kropp. Den vet hur den skall göra. Att andas behöver inte vara så komplicerat – vi andas ju hela tiden. Jag tar alltid en stund i början med fokus på andetaget.

Andas in, hela vägen ner i magen och låt magen pösa ut åt alla håll, slappna av i höfterna och fylla på med luft i hela kroppen. På utandning aktiverar du musklerna kring korsbenet och pressar mjukt luften i riktning nerifrån och upp.

Jag vill inte på något sätt dissa Ujjayi med det här inlägget. Jag vill öppna upp för en diskussion och höra dina synpunkter och erfarenheter när det kommer till att använda Ujjayi i samband med fysik praktik. Vi är alla unika och det som passar mig kanske inte passar dig. Vi som leder, instruerar i yoga har som uppgift uppgift att vara lyhörda och inkännande. Att prata med våra elever och lyssna på dem, vad funkar, vad funkar inte?

Ganska ofta fastnar vi i traditionella mönster och tror kanske att vi måste göra på ett visst sätt för att det alltid gjorts så. Vi tolkar och skapar sanningar om vad man ska – eller inte ska göra.

Vi får aldrig glömma bort att lyssna på vår kropp. Den vet vad den behöver. Min kropp behöver syre så jag fortsätter att andas på det här sättet när jag yogar fysiskt för det känns bra för mig.

Testa!

Kommentera gärna och berätta hur du tänker kring andning när du yogar.

Namaste

 

4 kommentarer

  1. Så intressant och tänkvärt! jag håller med, olika andningsformer för olika syften!

  2. BRA Karin! Andningen har skrämt bort mig från mattan under ganska långa perioder, och för min del tror jag det beror på det här tvånget, att det finns ett “rätt” och ett “fel”.

    1. Tack Sara, jag kände att det krävdes lite mod att skriva om detta. Jag har känt mig så “dålig” och okunnig många gånger när jag inte fattat och inte kunnat andas på “rätt sätt”. Alla andra låter som havets brus och känner sån “frihet” i andetaget, själv har jag känt mig låst och begränsad tills jag mötte CSV yoga och blev introducerad för den här andningen (som är helt naturlig) MAGI!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.