Karin Thyr
Yoga World
livetYoga

Practice and all is coming

Oklart hur många gånger jag hört yogalärare citera Sri K. Pattabhi Jois när jag stått på yogamattan och svettats, frustat, stånkat, hållit andan (japp – det gjorde jag under många år) eller legat halvdöd i savasana. Men ingen lärare har adresserat vad det är som ska komma? Varför praktiserar vi?

Många med mig har nog närmats sig yogan med intention och förhoppning om att bli lite smidigare i kroppen och kanske också för att hitta lugn och stilla sinnet? Så självklart tänkte jag att jag skulle bli smidigare, vigare, starkare och klara av vissa positioner som kändes kluriga. Allt mitt fokus låg till att börja med på det som skedde på mattan och eftersom det var där jag la min energi var det också så jag tolkade “all is coming” .

Min hatkärlek till yogan har pågått i snart 25 år och den har tagit mig längst in den thailändska djungeln till ett yoga center som gav mig en synnerligen obehaglig upplevelse (det kräver sitt eget blogginlägg), till ett annat retreat där det proklamerades vänligt men bestämt att tarmsköljning var svaret på allt, en studio med en glitterbar i New York och en vinbar i L.A. Jag har svävat på moln, gråtit, skrattat, känt mig stark, svag och allt där emellan.

Med åren har jag insett att långtifrån all hälsa och välmående kommer från hur många timmar jag spenderar på yogamattan. Tyvärr stöter jag på människor hela tiden som använder sin praktik som svaret eller kanske snarare lösningen på allt. Yogan är inte lösningen på något. Du är lösningen. Jag är lösningen och vi kan använda yogan som ett verktyg. Som en varm famn att landa i eller som en sträng men rättvis pekpinne att vi behöver ta tag i några av de bitar av oss som inte lirar. När vi har något inom oss som skaver kan vi inte bara köra en timme på mattan. Vi kan inte bara le och säga namaste på yogamattan och tro att det räcker.

Yoga har varit mitt stöd när jag tvingats skala av lager av mig själv för att komma närmre min kärna, när jag mött det fula och mindre smickrande och stått inför det faktum att jag måste skifta mitt beteende. Yogan har lärt mig uppskatta min kropp oavsett storlek och vikt och visat mig hur viktigt det är med vila och framför allt att ge till mig själv på samma sätt som jag ger till andra.

Practice and all is coming. Har du funderat på vad exakt som kommer med din praktik?

Kommentera gärna!

/Karin

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.