Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldYoga

Karins Sommaryoga: Vecka 1 – Varva ner

Vecka 1 – Varva ner

Semester – ofta fylld med förväntningar.  Nu ska här badas, grillas och umgås! Trädgården ska fixas, rabatter och krukor, gräsklipp och balkongfix. Ibland har jag känslan av att jag kommer tillbaka från semestern tröttare än innan.  Ska sanningen fram kan jag inte komma ihåg när jag hade riktig semester sist? Eftersom jag frilansar har jag nästan aldrig ledigt känns det som och just därför är det extra viktigt att hitta tid till att inte gör något alls.

Den första veckan satsar vi på att varva ned. Släppa på alla måsten och krav och bara vara. Lättare sagt än gjort?  Vi börjar nu.

Varje morgon när du vaknar (förhoppningsvis slipper du alarmklockan) Ligg kvar en stund i sängen och väck kroppen långsamt.

Vindrutetorkaren: 

Böj på knäna och placera fötterna brett isär och en bit bort från rumpan. Låt sen knäna falla åt höger,  vrid huvudet åt vänster. Rör dig sen i motsatt riktning.  Låt knäna gå från sida till sida i ett lugnt tempo som följer ditt andetag. Andas in när du drar upp knäna – andas ut när du låter dem falla.

Andas – Lika lätt som det låter, lika svårt kan det vara att “hitta” sitt andetag. Att fokusera på ditt andetag 3-5 minuter om dagen både sänker ditt blodtryck och balanserar hela ditt energisystem.  Vårt andetag sker helt naturligt, utan att vi tänker på hur vi gör men tyvärr kan livsstil påverka andetaget så att vi får en snabb, ytligt andning högt upp i bröstet. Påminn dig om att stanna upp ett par ggr om dagen och återvänd till ditt andetag.  Det behöver inte vara så komplicerat. När du sitter på trappen med kaffekoppen efter att ha tokrensat en rabatt är ett ypperligt tillfälle:)

Yinyoga – Försöka att avsätta 3-5 min för en yinyogaposition. Kanske blir det i samband med att du går och lägger dig?

Liggande Fjäril. (3-5 min)

Lägg dig på rygg på yogamattan (eller i sängen) böj på knäna och placera fötterna en bit bort från rumpan.

Sätt fotsulorna mot varandra och låt knäna falla isär. Om du behöver stöd under knäna för att kunna slappna av kan du lägga en kudde eller filt under vardera knä.

Vrid armarna så handflatan riktas upp mot taket och axlarna hamnar på sin rätta plats.

Slappna av i höfterna och bröstkorgen.  Andas in genom näsan och ut genom munnen. Fokusera på andetaget.  Andas in i riktning uppifrån och ner (hela vägen ner till magen) och andas ut i riktning nerifrån och upp. Bröstkorgen är ganska stilla och höjer sig inte speciellt mycket. Magen är avslappnad och fylls på vid inandning.

Påminn dig om att verkligen slappna av i magen och höfterna varje gång du andas in. Det enda du behöver tänka på är ”jag andas in och jag andas ut. ”Påminn dig om riktningen av andetaget. Uppifrån och ner – nerifrån och upp.

Stanna här i 3-5 min.

Kom ihop med knäna och för dem upp mot bröstet. Krama in knäna mot bröstet och gunga mjukt från sida till sida för att massera ryggslutet. Avsluta med att sätta ner fötterna en bit bort från rumpan och låt knäna falla åt höger, vid huvudet åt vänster. Andas in och rör knäna uppåt, andas ut och låt knäna falla åt andra hållet.

Som avslutning på dagen:

Visa tacksamhet

Mot dig själv och andra. Fokusera på det som är gott i ditt liv.

Tacka dig själv för att du avsätter tid för yoga och reflektion.

Tacka dig själv för att du har ett öppet sinne

Du är tillräcklig och du räcker till precis så som du är.  Du behöver inte göra mer.

 

Vill du yoga mer… ? Det kommer…

Kan du inte vänta…?

På onsdag får du en dynamiskt sekvens av mig.

Namaste

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.