Karin Thyr
Yoga World
I kloka kvinnors sällskap

I kloka kvinnors sällskap: Marie Bergman

Det är Tisdag och varje vecka på min blogg får du möta en inspirerande klok kvinna under rubriken I kloka kvinnors sällskap. Jag träffade henne för första gången för 23 år sen och har sedan dess haft förmånen att få ta del av hennes klokheter, kunskaper och erfarenheter. Hon är en kvinna som går sin egen väg och vågar att ta ut svängarna – högt & lågt, vitt och brett. Hon står upp, både för sig själv och andra, och lever efter filosofin att drömmar är till för att stretcha begränsningarna och öppna nya rum. Möt Marie Bergman!

1.Vem är du och vad har du för bakgrund?
Enkel uppväxt i Västertorp, södra förorterna till Stockholm. Adolf Fredriks musikklasser, gymnasiet i Brännkyrka med drömmar om att bli läkare, arbeta med människor men blev highjacked av showbiz och turnerade med sånggruppen Family Four i flera år. Folkparker, krogshower, hylands hörna, svensktoppen och schlagerfestivaler innan jag började skriva min egen musik, bröt upp gick min egen väg.

2) Vad jobbar du med?
Jag både underhåller och håller under – med röstens lyftande, helande kraft. Både från scenen med min musik i olika former men också genom kurser och undervisning. Jag håller toningar, ger klangmassage. Livsredskap för ett bättre liv och en bättre värld. Jag inbillar mig att vi alla har mer att upptäcka som kan hjälpa oss själva till en fredligare och mer musikalisk värld. Vi har slumrande, oanvända resurser som kan hjälpa och lyfta oss. Det inspirerar och fascinerar mig att födjupa mig i de mänskliga tillstånden och mysterierna. Jag vill hjälpa mig själv och människor med olika tillhörighet att känna sig sedda, förstådda och stödja dem att konfrontera sin glädje och sin smärta och bli motiverade att förändras och växa. Detta ger mig energi och livskraft och gör att jag kan se fram mot en spännande meningsfull dag när jag vaknar på morgonen.

TONING FÖR ALLA i Katarina kyrka i Stockholm, en vacker Gemenskapsceremoni där Marie samlar hundratals människor för att “tona” – dvs göra toner utan ord, utan prestation eller ansträngning. En poetisk vacker gemenskapsritual som ger hopp om livet, samhörighet och värme i hjärtat.

3) Berätta om ett projekt du arbetar med just nu som inspirerar dig och ger dig glädje.
Jag färdigställer en presentationsfilm av den Klangmassage jag ger två dagar i veckan som behandling för inre homeostasis, välmående och livsbalans. Jag har spelat in den i mitt klangrum med Miakel Silkeborg vid kameran och lägger just nu speakertext, sen ska Lasse Englund göra musik till. Det blir vackert och inspirerande.

4) Berätta om något du gjort nyligen som krävde mod men som du är glad att du gjorde.
Opererade nyss bort tre bisköldkörtlar med risk för röstskador, men det gick fint och jag mår prima. Hyperthyroidism kalkar ur kroppen och jag började undra när jag ramlade halsöverhudud nedför en rulltrappa i Danmark för ett par år sedan. Det ville jag inte vara med om igen, så småningom tog jag beslutet om operation. Det är jag glad över idag. Jag fick också testa min självhealingförmåga i skarpt läge.

5) Lever du din dröm eller vad stoppar dig från att göra det?
Drömmar föds hela tiden. En dröm föder en annan. Men visst har jag levt ut några av dem. Att leva ut drömmar kräver som jag ser det medvetenhet, mod och viss verklighetsanknytning. Huvudet i himlen och fötterna i jorden. Balans mellan det gränslösa och det greppbara. Drömmar är till för att stretcha begränsningarna och öppna nya rum, ibland får man bara glutta in genom nyckelhålet men det kan ju också ge inspiration och vidare vyer. Kanske handlar det djupast om tillåtelse och det är någonting man bara kan ge sig själv. Bra fråga att ställa sig; ”Vad bestämmer min tillåtelse, är det något jag vill påverka och förändra?”

6) Har du något råd, erfarenhet att dela med dig av som du önskar att du kunnat ge dig själv i i 20 års åldern?
Lyft blicken till det större sammanhanget för att få helhet och distans. Se hur normer, självbild, prestation, övertygelser formas av den miljö du kommer ur och den kultur du lever i. Skapa en god förbindelse med din egen inre kärna och inspirera din själ med yoga, qigong, musik, meditation, goda relationer, bra näring. Läs böcker. Skriv själv. Sjung eller tona. Lär dig mer om dig själv och lär dig tålamod för det betyder ju att tåla sitt mod.

7) Har du något motto, eller citat som du återvänder till och vill dela med dig av till mina läsare?
”Livet skapas inne i oss men utvecklas mellan oss” Marie Bergman

8) Vad gör du för att hålla kreativiteten flödande även när energin tryter?
Nyfikenhet är det bästa livsredskapet! Under hela min artistkarriär har jag parallellt tagit olika utbildningar, gått på kurser. Om medvetande, myter, drömmar, personutveckling, spänningar, trauma, ljudhealing, klangmassage…Jag har en tung CV som jag är stolt över och må det aldrig vara färdigt. Men jag har också lärt mig att vila och förstå att livskraften är uppbyggd av både djupvila och hårt arbete och att dessa två motpoler är en förutsättning för varandra. Största utmaningen är att vara i det kravlösa för att kunna möta kraven, också kraven på sig själv. Viktigt att hitta sina egna stödredskap för detta. Det är en förutsättning för expansion.

Drömmar är till för att stretcha begränsningarna och öppna nya rum, ibland får man bara glutta in genom nyckelhålet men det kan ju också ge inspiration och vidare vyer.

9) Vilken är din favorit yogapose och varför?

Jag älskar Yinyoga. Och så gör jag en röstyoga som jag skapat där jag använder röst, ljud till olika strechingpositioner i olika röstregisterlägen för att öka genomströmning och fri rörligheten i sångrösten. Det hjälper mig släppa spänningar och samtidigt strama upp till kreativ vakenhet utan anspänning i röst och kropp. Och det hjälper .

10) Vad läser du just nu?
Jag fascineras av Kazuo Ischigurus berättelser, 2017 års Nobelprismottagare. Jag dras lätt in i hans berättande, just nu ”Den otröstade”, men så är han också sing-and-songwriter vad jag förstår. Jag fascineras av den musikaliska rytmen i hans skrivande. Och språket. Jag beundrar också Toni Morrison som författare av den anledningen. Det måste finnas en musikalisk ådra där, annars tröttnar jag. Jag behöver det i motvikt till alla faktaböcker jag tragglar, just nu om neurovetenskap, David Siegel, ”MIndsight”, som på ett annat sätt stimulerar min fantasi och nyfikenhet.

11) Vad inspirerar dig?
Hundpromenader i skogen, jag har tre Dansksvenska gårdshundar, onlinekurser i soffan, gott vin och god mat gott snack i goda vänners lag, vara med Inez tre år, tona med mina klangskålar, lira på min älsklingsgitarr, smutta en liten konjak och läsa en god bok att försvinna i. Skriva. Skriva. Skriva.

12) På vilket sätt lever du ett rikt liv?
Jag har många goda erfarenheter och spännande utmaningar bakom mig. Också mindre goda. Som format mig och som bär min livshistoria framåt. Jag har fri tillgång till rösten efter många fighter med mig själv. Jag har lärt mig en del om självhealing som har hjälpt mig många gånger och som jag älskar att dela med mig av på mina kurser, toningar och konserter. Jag vill inte byta liv med någon. Det är här och Nu.

13) Något annat du vill tillägga?
Jag såg ett program på TV , tror det var ”Vetenskapens värld”, om en kille som blivit helt blind vid ett års ålder. Han var vuxen nu och hade lärt sig att navigera med hjälp av ljudsignaler, som fladdermusen gör. Han smackade sig fram och genom resonansen av smackljuden kunde han känna konturerna  och till och med rita en karta av omgivningen där han befann sig och veta precis hur han skulle röra sig. Han cyklade till och med. Han är ett fenomen och använder resurser i hjärnan som är slumrande och oanvända. När journalisten frågade hur han kommit på detta svarade han att hans föräldrar låtit honom växa upp som en vanlig seende liten kille. Han fick t.ex. cykla när han var liten och naturligtvis cyklade han in i väggar och stolpar och gjorde sig illa ibland. Men som han sa själv ”Det är bättre att cykla in i en stolpe än att aldrig ha cyklat in i en stolpe för då hade jag ju aldrig cyklat”.
Kanske är det av vurporna och misslyckandena vi lär oss det allra viktigaste. Att ta oss fram och hitta oanvända slumrande resurser. Om vi lyssnar.

Vill du veta mer om vad Marie arbetar med just nu eller kanske gå någon av hennes kurser? Kika in på hemsidan http://www.bergmanvoice.com

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.