Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldOkategoriseradeYogaYogalärarhack

Yogalärarhack – Varför jag förespråkar Easy Seat över Lotus

Jag har alltid varit rörlig – kanske till och med överrörlig. Jag har också alltid hatat skulderstående. Jag vet att det är ett starkt uttryck “hatar”men när man är skapad som jag är, med både byst och mage, känns det som jag ska kvävas. Dessutom belastar jag min nacke så att det gör ont och den naturliga kurvan i nacken plattas ut. När jag började med yoga för en herrans massa år sen var det inte ovanligt att jag blev inbakad i en kombination av skulderstående och lotus.  På något konstigt vis fann jag tillfredsställelse i att klara en position som många andra kämpade med. Jag var nöjd och mådde samtidigt skit (!) tills jag en dag började lyssna på min kropp. Jag fick nog av smärtan i mina knäleder och ömheten i nacken som jag  ignorerat tills nu – Aldrig mer! Speciellt inte när det finns så många varianter på ersättningsposer som jag mår bättre i och som ger mig bättre utdelning

Min son sätter sig med lätthet i en full lotus utan minsta betänklighet men när en god vän till mig i 30 års åldern skulle testa smällde det till i knät och han skadade sig rejält. Tumreglen för en knäled är att det är en gångjärnsled. Jag är medveten om att det är en modifierad sådan då det vid flexion även kan ske en viss rotation i knäleden. Hard core fakta är att de flesta människor som börjar yoga är inte 10 år utan betydligt äldre än så och ofta har med sig slitage och påfrestning från sitt liv så vi bör därför alltid vara extremt försiktiga med hur vi, som är lärare, leder våra kära yogisar.

Här kommer ett hett tips: Skippa lotus och skona knälederna!

Ofta är det det första vi gör på en yogaklass. Varför inte vara lite snäll mot kroppen? Sätt dig gärna på en filt, kudde eller ett block. När höftleden kommer upp över knät minskar belastningen på knäleden.  Lägg ena foten framför den andra. Är du tight i höfterna kanske du vill ha något mjukt under fötterna så det inte gör ont mot golvet.

När du lyfter upp fötterna i knävecken (som i full lotus) påbörjas en vridning i knät som på sikt (eller omedelbart om du har otur) kan skada knät. Det borde vara anledning nog att använda sig av Easy Seat, som för övrigt inte alls upplevs som “easy” för alla:), istället för Lotus.

Jag inledde hela den här texten med att prata om skulderstående. Jag har helt ersatt mitt skulderstående med stöttat skulderstående som inte belastar nacken alls men ger mig samma utdelning. Mer om detta i min nästa “Hack”

Rock on!

/Karin

 

 

2 kommentarer

  1. Bästa jag läst på länge. Tack Karin!
    Fruktansvärt stela höfter och en stukad fot för många månader sedan gör att det bara gör ont att yoga. Trots att jag inte pressar mig. Nu är det Easy Lotus som gäller, förhoppningsvis blir det yoga oftare! Tack!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.