Karin Thyr
Yoga World
Karins YogavärldlivetLivsstilYoga

“Yoga handlar inte om hur du formar din kropp – utan hur du formar ditt liv”

“True yoga is not about the shape of your body, but the shape of your life.”
​— Aadil Palkhivala

Varför yogar du? Är det så att det, precis som så mycket annat också handlar om någon form av prestation och mål? Nästan i alla sammanhang får vi tips om hur vi kan förändra vår kropp. Kost och träningsråd haglar det om var vi än vänder oss.

Den fysiska delen av yogan, asanapraktiken är bara en gren på yogaträdet. Ofta är det den fysiska praktiken vi börjar med och som sen leder oss vidare, närmre oss själva. Jag har insett att det var först när jag “klev på tåget” och aktivt investerade i tystnaden som jag ökade  distansen till bruset. Det var också där någonstans i tystnaden som livet och relationen med mig själv började.

För mig har det mesta handlat om någon form av prestation under större delen av mitt liv. Jag kan se tillbaka på hur jag jagat applåder i alla möjliga sammanhang, inte bara på scenen. När jag för många år sen hörde en legendarisk Örebrosångare ropa ut från scenen “Var är applåderna!!!” samtidigt som de sista tonerna av låten klingade ut och hörde publikens jubel tänkte jag “- ja – var är dom? och blir det någonsin tillräckligt?”

Jag har vetat om mina krav på prestation länge och ofta använd prestationskraven som en drivkraft. Tyvärr har jag nog ibland förväxlat de båda, eller likställt dem. När jag började yoga på det här sättet gick jag ner 5 kg i vikt utan att ändra på något. Eftersom den här formen av yoga har flera pulshöjande inslag och är utformad så att kroppen arbetar på ett sätt som ökar energiförbränningen var det inte så konstigt. Jag har vägt mer – jag har vägt mindre. Efter en lång höst med borrelia och kronisk trötthet är det just nu lite mer av mig än innan. Jag har inte slutat tycka om mig själv för det.

Yogan har hjälpt mig tycka om, inte bara min kropp, utan även mig själv. Den har tillåtit mig att tycka om mig själv kravlöst oavsett vad vågen visar. I yogavärlden figurerar underbara hashtags som uppmanar oss att vara oss själva, vara sanna, att vi duger som vi är och vi använder oss flitigt av ord som autentisk och äkta. Ändå har jag blivit förminskad och påhoppad av troll i nätvärden som har åsikter om hur jag ser ut eller vad jag väger. På en mindre bra dag är det allt jag kan fokusera på. Då känner jag mig också misslyckad och värdelös men oftast hittar jag ganska snart tillbaka till vad yoga är och betyder för mig och andras åsikter suddas ut.

Jag vet att jag inte behöver se ut på något visst sätt, jag behöver inte vara stark, jag behöver inte prestera, jag behöver inte ens kliva upp på mattan. Allt jag behöver göra är att andas.

“Yoga handlar inte om hur du formar din kropp – utan hur du formar ditt liv”

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. SÅåååå jäkla viktigt!!!! Du behövs i den här världen dina ord är så viktiga ❤

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.