Karin Thyr
Yoga World
Okategoriserade

Hormoncirkusen. Välkommen till Klimakteriet!

Förklimakteriet smyger sig på när du minsta anar och helt plötsligt upptäcker du att ett inte alltid så charmigt monster dyker upp inom dig. Monstret svettas, så till den milda grad att du måste byta lakan på natten. Monstret blir arg och exploderar utan minsta anledning och du häger inte alls med i svängarna. Monstret är trött, på ett sätt du inte känner igen, ledsen och nedstämt och dessutom glömmer Monstret allt!

Vad vet du igentligen om klimakteret? När börjar det? När slutar det? Alla kvinnor i hela världen går igenom klimakteret trots det är det få som är förberedda, vet vad som händer och vilken hjälp som finns att tillgå.

Vi börjar med att reda ut begreppen.

Många tror att Klimakteriet är = mensen försvinner och att det är då “problemen” börjar. Så är inte fallet. Klimakteriet och Menopaus är INTE samma sak!

Klimakteriet är inte en tidpunkt utan en period. Menopaus är en tidpunkt.

Den period som leder upp till att mensen försvinner kan vara den jobbigaste. Alltså tiden innan Menopaus det som på engelska klass perimenspaus. Det är då hormoncirkusen börjar.

Så för att tala klarspråk:

 • Perimenopaus – betyder “runt menopaus” och refererar till den period då din kropp börjar ställa om sig inför Menopaus. Kan börja så tidigt som i 35 års åldern men det vanligaste är att hormonerna börjar svänga runt 40-45.
 • Menopaus – är den tidpunkt då du inte har haft mens på 12 månader
 • Postmenopaus – är all tid, efter menopaus. Ofta minskar symptom som tex värmevallningar.

Perimenopaus är en period som kan pågå i åratal. Medellängden är 7 år (!) men det kan gå fortare eller ta längre tid. Symptomen varierar från kvinna till kvinna men några av de vanligaste symptomen är:

 • Värmevallningar
 • Insomnia
 • Viktuppgång, speciellt runt midjan
 • Vaginala problem
 • Urinlekage
 • Nedstämndhet
 • Trötthet
 • Humörsvängningar
 • Brist på motivarion
 • Benskörhet

Listan kan göras lång och naturligtvis är det stora skillnader. Vad har du för erfarenheter? Dela gärna!

Läs mer om min hormonresa här i bloggen!

/Karin

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.