Karin Thyr
Yoga World

Kanske är den något av de mest komplicerade relationer som finns. Den mellan mor och dotter.

Jag har länge funderat på den här relation. Dels för att jag själv varit tonåring och haft mina duster genom åren både med båda mina föräldrar och dels för att jag numera själv är mamma till en 16 -åring med allt vad det innebär.

Vad är det som triggar? Vad är det som gör att jag gång på gång står öga mot öga med min egen dotter och ser gamla scener spelas upp i repris. Scener från min egen tonår.

Behovet av att göra revolt hör till. Vi ska forma våra egna åsikter, bryta oss loss och testa nya vatten. Vi tror vi har svaren, att vi vet bättre. Vi balanserar på kanten till vuxenlivet och vill, vill vill och varje gång vi får ett nej vill vi det otillåtna ännu mer.

Vi kämpar med näbbar och klor för att inte bli jämförda med våra mammor, att inte ta samma vägar – utan gå på helt otrampade stigar till det en dag inte längre spelar så stor roll. Då upptäcker vi att “hjälp – nu gjorde jag precis som min mamma” och det är kanske ofrånkomligt? Vi är ju trots allt formade av de vi vuxit upp med.

Att skapa en nära relation med sin tonårsdotter sker inte av sig själv. Speciellt inte under tonåren när all den vakna tiden går åt till Netflix, Snap chatt och att hålla koll på vad som händer runt omkring med ens vänner. Där emellan fylls tiden upp av små, eller stora utbrott om allt ifrån kläder, hud, hår, smink till miljöförstörelse (yes vi har medvetna unga tjejer), Me too och Donald Trump (alltså hur läskigt är det att han bestämmer?). Hur mycket får man puta? Hur mycket smink och fransar är okay? Hur sent får man vara ute och vilka kompisar är mer eller mindre bra?

Att hitta ett sätt att umgås där vi får släppa på alla krav. Landa mjukt och nollställa – trycka re-boot och börja från ett blankt blad är inte dumt.

Här kommer en yogasekvens för mor och dotter. För att mötas, skratta och svettas tillsammans.

Tack Esther för att jag får vara din mamma.

Namaste.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.